BUDOUCÍ SLOVENSKÝ MISTR?

BUDOUCÍ SLOVENSKÝ MISTR?

Ve čtvrtek od 19:00 hodin vstoupíme do dalšího ročníku evropského poháru EuroCup Women utkáním proti slovenskému Ružomberku.

Do Nymburka míří jeden z nejlepších slovenských týmů, držitel 11 zlatých, 11 stříbrných a 3 bronzových medailí ze slovenské nejvyšší soutěže. Celkový počet medailí je 25, a když uvážíme, že od rozpadu Československé federace uplynulo 25 let, znamená to, že Ružomberok nikdy neskončil bez medaile!! Po ukončení činnosti klubu Good Angels z Košic, který byl nahrazen družstvem Young Good Angels, se rýsuje pro povážský tým opět velká šance dobýt zlatý trůn slovenské ligy.

 

Mají k tomu dobře nakročeno. V úvodních pěti kolech ještě „Růže od Váhu“ neztratily ani jeden trn a v posledním kole je do bahna nezatáhly ani Piešťanské Čajky na domácí palubovce. Byl to nejvyrovnanější zápas, který skončil 57:59 pro hosty z Ružomberku. Celkové skóre z pěti zápasů činí 374:201 (průměr na zápas 75:40) ukazuje, jakou dominanci ukázaly Ružomberčanky v ostatních zápasech.

 

Před sezonou jsme se málem s MBK Ružomberok potkali, když oba týmy byly na turnaji v Trutnově. Od vzájemného utkání nás „vysvobodily“ hradecké Lvice, které nás ve skupině porazily a tím se dostaly do finále proti vítězi druhé skupiny turnaje, kterým byl Ružomberok. Nás soupeř MBK porazil v základní skupině trutnovského turnaje domácí 80:61 a Halle 95:48. Ve finále zdolal Hradec Králové 62:61. Z tohoto úhlu pohledu naše šance nejsou špatné, jenže mistrovský zápas je o něčem jiném.

 

Sestavu MBK Ružomberok tvoří celkem 15 hráček, z nich do slovenské ligy zatím nastoupilo pouze deset. Nejlepší střelkyní je Egle Šikšniuté z Litvy, která na Slovensku nastřílela 89 bodů, což je průměr 17,8 bodů na zápas. Potřebovala na to 61 pokusů na dva body a 19 šestek. K tomu si Egle připsala 34 doskoků (6,8 na zápas). To vše za průměrných 25,87 minut na zápas. My pochopitelně z jejího účinkování v Nymburce Egle dobře známe a víme, co od ní čekat.

 

Ani výborné statistiky Egle na pozici nejužitečnější hráčky ještě nestačí. Tam je Američanka Chucky Jeffery, která k úspěšnosti za dva body 61,3% a trojek 42,9 (14/6) přidala průměrně 6 doskoků na zápas; 4,3 asistence a 3,5 zisku na zápas. Toto 178 cm vysoké křídlo bude pro naše hráčky velkou výzvou.

 

Tyto dvě hráčky, které mají svou užitečnost vyšší než 20 bodů, doplňuje další Američanka Aaryn Ellenberg a Ukrajinka Olga Jatskovets. Nejvytěžovanější slovenskou hráčkou je Miroslava Mištinová, která svými 184 centimetry na pozici dvě zpravidla ční nad své soupeřky. Zahraniční společenství doplňuje Srbka Nevena Marković. Druhou Slovenkou, co do počtu minut na palubovce, je Radka Stašová, která se na rozehrávce střídá s Ellenberg.

 

„Ružomberok má velmi silný tým. Na pozici tři má Američanku Jeffery, která v posledním zápase proti Čajkám zaznamenala 18 bodů, dala 4 trojky a odehrála 39 minut. Pod košem je „naše“ Egle, která byla ve stejném zápase na hřišti 31 minut. Obě dvě jsou klíčovými hráčkami soupeře. Pokud chceme pomýšlet na postup do dalších bojů, je potřeba tento zápas vyhrát,“ řekl před utkáním Daniel Kurucz.  

 
 

Podívejme se na krátce na historii tohoto jednoho z nejslavnějších slovenských družstev ověnčeného několika tituly ze slovenské ligy, z federativní ligy a také dvojnásobného vítěze Euroligy.

 

Klub vznikl v roce 1941. Prvním důležitým mezníkem byl rok 1960, kdy se klub probojoval do nejvyšší slovenské ligy, což byla v rámci ČSSR (Československá socialistická republika) druhá nejvyšší soutěž. V ní se pohyboval spíše ve vrchních patrech, ale do federativní ligy se dostal až v roce 1979. Zde patřil Ružomberok ke středu tabulky, ale v roce 1984 na dva roky padl do 1.slovenské ligy. Po krátce oscilaci mezi dvěma soutěžemi od sezony 1988/89 se pod vedením Natalie Hejkové natrvalo usadil v nejvyšší soutěži. Nakrátko ve federativní a pak ve slovenské samostatné lize. V roce 1991 dosáhl klub od Váhu na federální titul a pak ještě dvakrát. Poslední titul získali v roce 1993, kdy se federální liga rozpadla.

 

Pokračovali však ve stejně úspěšném tažení i ve Slovenské republice. Až do roku 2003, tedy jedenáctkrát po sobě zvítězili v 1.slovenské lize, jedenáctkrát se stali vicemistrem Slovenska (2004-09, -11, -12, -13, -14, -18). Od roku 2015 do 2017 se klub umisťoval na třetím místě, když je ve finále proti tradičnímu mistru Slovenska týmu Good Angels vystrnadily Piešťanské Čajky. Do tohoto období patří také největší úspěchy na evropské scéně. Pod vedením Natálie Hejkové získal Ružomberok prvenství v Eurolize v letech 1999 a 2000 a dvakrát třetí místo v letech 1996 a 1997.

 

Ve čtvrtek uvidíte v Nymburce pravděpodobně Slovenského mistra pro sezonu 2018/19. Stojí za to se podívat. 

 
vloženo: 23.10.2018 23:53 / přečteno: 26950x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.