JAKO MANAŽER SE KŘIŽUJU

JAKO MANAŽER SE KŘIŽUJU

Losování Eurocupu hodnotí trenér Kurucz rozpolceně: „Jako trenér se hrozně těším, jako manažér se křižuju, protože to bude nejnákladnější skupina.“

Ani Petra Bakajsová neskrývala překvapení: „To si děláte srandu,“ byla její první slova. „My jsme se zrovna o Ragusse bavili s trenérem minulý týden. Celkově ke skupině se dá v tento okamžik říct, že je těžší než v minulé sezoně,“ dodal Petra.

 

Podívejme se na naše soupeře trochu podrobněji. Z prvního koše nám los přiřknul poraženého z kvalifikace o Euroligu žen mezi vicemistrem Francie z Montpellier a vicemistrem Maďarska z Szekszardu.  „V utkání s nepostupujícím kvalifikantem Euroligy bude další náš kontakt s nejvyšší evropskou klubovou soutěží. Je jasné, že zájemce o ligu takto významné síly bude mít kádr nabitý pro případ, že by se do Euroligy kvalifikoval,“ odhaduje sílu soupeře trenér Kurucz. Hrát s kvalifikantem však s sebou nese i další sportovně administrativní komplikace. Kvalifikace se bude hrát až v září a tedy na přípravu bude méně času. „Budeme muset sledovat oba dva soupeře, ale na druhou stranu uvidíme dva jejich ostré zápasy,“ našel v záplavě negativ kladnou stránku trenér. Z ekonomického hlediska přinese tato skutečnost možná mírné navýšení nákladů. Není možné objednat letenku a bude se muset počkat až na konec září. Snad jen malou náplastí je, že zápas na venkovní palubovce se bude hrát až v listopadu.

 

Trenér Kurucz přemýšlí také o tom, se kterým soupeřem ze dvou kvalifikantů  se pravděpodobněji jeho tým utká. „Myslím, že Montpellier je zkušenější a půjde nahoru. Pravdou je, že vyměnili management i trenérský tým. Uvidíme, co to znamená.“ V každém případě cesta do Montpellier je cestou ke Středozemnímu moři, v případě Maďarska je cesta do města poblíž Pecse  dvaapůlkrát kratší (1500 vs. 630 km).    

 

Zvláštní kapitolou je italský tým ze Sicílie z města Ragussa. S tím se už náš tým potkal vloni čtyřikrát. Jednou v základní skupině a pak hned v prvním kole play-off. „Myslím, že jim máme co vracet,“ potvrdila Petra Bakajsové, že utkání s Italkami bude mít i jiný náboj než je jen neoddiskutovatelná kvalita soupeře.

 

Ragussa skončila v silné italské lize na čtvrtém místě, když v semifinále narazila na pozdějšího vicemistra Itálie Schio. Také v Ragusse bude pracovat jiný realizační tým. „Měli větší ambice než čtvrté místo, a proto se i v tomto týmu rozhodli měnit trenéra. Ovšem podle hráčského složení budou mít opět vysoké očekávání a to nejen v domácí soutěži ale i v Eurocupu,“ varuje trenér Kurucz. Sicilský tým si udržel levorukou Španělku N’Dour, která rozhodujícím způsob ovlivnila zápas play-off minulého roku. Podepsali naši bývalou hráčku Jessicu Kuster (vloni Pécs) a také Američanku Dearicu  Hamby, která hraje WNBA v San Antoniu.

 

Paradoxem je, že Ragussa byla nasazena do třetího výkonnostního koše, tedy o jeden níže než byl náš tým. „Ragussa byla v minulém roce nováčkem v Eurocupu, a proto ji v hodnocení, které se používá k zařazení do jednotlivých losovacích košů FIBA, chyběly body,“ vysvětlil Dan Kurucz a povzdechl si: „Porazit Ragussu je o mnoho těžší než třeba Fribourg ze Švýcarska, byť byly oba kluby nasazeny do stejného koše.“

 

Posledním účastníkem skupiny je portugalský mistr GDES Santo Andre, z města Barreiro ležícího na levém břehu řeky Tejo poblíž hlavního města Lisabonu. To je asi největší neznámá. „Já jsem nikdy proti Portugalkám nehrála. Vůbec nevím, co si od toho nám představit,“ pokrčila rameny Petra Bakajsová. „Portugalci hrají většinou hodně ofenzivní basket, moc nebrání, budeme se muset připravit především obranářsky,“ loví střípky o trochu exotickém soupeři trenér Kurucz. Faktem je, že také tento tým bude před nadcházející sezonou měnit trenéra.

 

A jak se na skupinu dívá náš trenér jako celek? „Máme asi nejsilnější skupinu z všech z naší divize. Určitě je to nejtěžší z těch, které jsme doposud měli. Na druhou stranu se máme my i diváci na co těšit. Postup však bude tentokrát hodně náročný, i když ho pochopitelně máme jako cíl.“ I přes všechny možné těžkosti se Petra na zápasy Eurocupu těší. „Je to velká výzva ale i motivace do přípravy. Je jasné, že budeme muset hrát svou hru a ještě o hodně více dodržovat pokyny trenéra. Rádi bychom se umístili na pozici, která znamená automatický postup do dalšího kola, tedy do druhého místa ve skupině. Při šesti zápasech je to nelehký úkol.“

 

Závidíme tak trochu KP Brno, které vyfasovalo ze dvou hledisek přijatelnější soupeře Fribourg, Benátky a Wasserburg. „. Je jednodušší porazit Fribourg než Ragussu, byť byly oba ve třetím koši,“ myslí si trenér Kurucz. „Přály jsme si Benátky, ale jede tam Brno,“ mrzí trochu Petru Bakajsovou. Také cestování na sever Itálie, do Švýcarska nebo Německa nebude stát klubovou pokladnu tolik peněz jak jih Itálie, Portugalsko nebo jih Francie. Lišit se bude pochopitelně i doba strávená na cestě. Nicméně netřeba plakat nad rozlitým mlékem a raději se připravit na sezonu podle nejlepšího vědomí a svědomí. Ne nadarmo platí: „Štěstí přeje připraveným!“

 
vloženo: 05.07.2017 10:52 / přečteno: 31715x
 
« Zpět

Krátké zprávy

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.