VÍTĚZNÁ STŘELECKÁ KRIZE

VÍTĚZNÁ STŘELECKÁ KRIZE

Utkání proti Trutnovu bylo plné nepřesné střelby. Body přibývaly velice pomalu na obou stranách. Až v posledních třech minutách jsme se dostali do desetibodového vedení a zápas nakonec vyhráli 64:51.

„Nepamatuji jsme, že bychom někdy měli střelbu z pole 27% při vítězném zápase,“ stále nemohl po utkání uvěřit náš trenér pohledu do statistických přehledů. Na koš soupeře jsme vyslali 87 střel z pole a 19 z čáry trestných hodů. Obroučkou se protáhl míč čtyřiadvacetkrát z pole a jedenáctkrát ze šestek. Jak to, že jsme mohli vyhrát? „Získali 28 útočných doskoků a měli jsme 17 zisků a tyto dvě věci vedly k tomu, že jsme i přes strašidelnou střelbu zvítězili,“ nacházel ve statistickém přehledu pozitiva trenér Kurucz a přidal k tomu ještě jednu skutečnost, která ve statistikách vidět není: „Jsem rád, že jsme ukázali bojového ducha. Nejpozitivnější věc je, že jsme utkání vyhráli a že jsme se nevzdali a bojovali, i když jsme měli tragickou střelbu.“


Družstvo Trutnova hrálo velice aktivně v obraně, neustále byly hráčky soupeře „dotěrné“ i při obraně našich hráček bez míče. Neustále je pronásledovaly a nenechávaly mnoho volných střel. „Naším cílem bylo ucpat bednu, aby podkošové hráčky jako Chomenčuk, Pecková, Stehlíková neměly volné střely. Zpočátku se to dařilo velice dobře,“ řekla po utkání nejlepší hráčka Trutnova Anna Rylichová (z Poděbrad). O úspěšnosti jejich práce svědčí kulumativní střelba za dva body tří jmenovaných hráček 9/29.


Přestože se nám nedařilo zpočátku střelecky ani z perimetru - 19/3 za prvních třicet minut zápasu, nakonec to byly trojky, které o osudu zápasu rozhodly. Ve 37.minutě, za stavu 48:47, se dvakrát za sebou trefila Eliška Mircová a nasměrovala náš tým k vedení o deset bodů. „Abych pravdu řekla, moc jsem si na ty trojky nevěřila, před tím jsem měla střelbu 3/0. V tu chvíli mě tam nechali úplně volnou, nezbývalo nic jiného než vystřelit. A když jsem za chvíli stála na úplně stejném místě, říkala jsem si, že by tam mohla padnout i ta druhá… a vyšlo to,“ smála se po utkání autorka povedených košů Eliška Mircová.


Už začátek zápasu ukázal, že to žádné bodové dostihy v sobotním poobědovém čase nebudou. Po třech minutách byl stav 2:2. První se osmělili hosté a rychlé protiútoky jim vynesly vedení 11:5. Nepomohl ani time out našeho trenéra. Za 6,5 minuty jsme dali jen pět bodů! Obrana Trutnova nepouštěla žádnou přihrávku do podkošového prostoru, kde jsem měli výškovou převahu. Zpočátku si Trutnov držel i solidní obranný doskok. Trutnov nasadil zónovou obranu, což při našem horším procentu střelby byl očekávaný tah. Naději přinesla trojkou Chloe Wells, ale čtvrtinu vyhráli hosté.


Ve druhé čtvrtině jsme dali koš až po třech a půl minutách, hosté dali do té doby 2 koše a to ještě neproměnili bonusový trestný hod za koš s faulem. Aktivní Simona Sklenářová, která ve druhé čtvrtině sice zazdila jeden nájezd, se prezentovala trojkou a dvoubodovým koše a soupeře jsme skoro dotáhli bodově. Do vedení jsme se dostali až na konci sedmnácté minuty, kdy si pod vlastním košem Simona doskočila míč a po chvíli ho prostrčila na druhé straně obroučkou. Skvělá akce coast to coast! Krom toho byla Simona naším nejlepším střelcem se sedmi body. V posledních dvou minutách se opět více prosazovali soupeři, a tak se do šaten šlo za stavu 28:29.


Ani v průběhu třetí čtvrtiny se mnoho na průběhu zápasu nezměnilo. Nás stále trápily stejné neduhy jako v první půlce a skóre narůstalo hodně opatrně. Oba dva týmy se střídaly ve vedení, ale náskok si ani jeden tým nevytvořil vyšší než čtyři body. Pětibodové vítězství ve třetí čtvrtině znamenalo průběžný náskok čtyř bodů (46:42). Hosté ještě vyrovnali a my opět čekali na první koš poslední čtvrtiny. Čekání se protáhlo na více než čtyři minuty, než byla při nájezdu faulovaná Wells. Rozhodující úsek přišel necelé čtyři minuty před koncem, kdy se dvakrát po sobě trefila za tři Eliška, dva body přidala Kamila a Chloe. Získali jsme vedení 58:47 a už nebylo pro Trutnov cesty zpět.


Body: Wells 13, Stehlíková 12, Krakovičová 11, Sklenářová 7, Mircová 6, Hošková a Bittar 4, Chomenčuk 3, Krejzová a Prytz 2 – Rylichová 13, Kozumplíková 12, Šípová 10, Adams 7, Vašáková 4, Carter a Skutilová 2, Holubcová 1, střelba za 2 body: 59/19:42/15, trojky: 28/5:20/4, TH: 19/11:16/9, doskoky: 61:52 (z toho útočné 28:15), ztráty: 13:26, zisky: 17:8, fauly: 17:21 (TCH 0:1), čtvrtiny: 11:14, 17:15, 18:13, 18:9


Řekli po zápase:

Anna Rylichová – hráčka LokoTrutnov

Třicet sedm minut jsme s Nymburkem drželi krok a to nám pomáhá v sebevědomí, že se můžeme poměřovat s týmy z horní šestky. Bohužel nám na konci došly síly, dostali jsme tři trojky a už jsme nebyli schopni vývoj utkání zlomit. Je vidět, že už nepatříme mezi outsidery, co budou hrát o play-out, ale že mám šanci se porvat o play-off. V průběhu zápasu jsme měli trochu štěstí, že Nymburk některé otevřené střely neproměnil, ale myslím, že jsme se spoluhráčkami zlepšily komunikaci v obraně už i ve srovnání s minulých zápasem.

Hodně jste přebíraly při clonách. Byl to cíl?

Jsme všechny skoro stejně vysoké, a proto nepřináší žádný problém přebírat hráčky soupeře. Je to pro nás snazší.


Michal Martíšek – trenér Loko Trutnov

My jsme do Nymburka přijeli s tím, že nejedeme jen odehrát nějaký povinný zápas, ale chtěli jsme Nymburk co nejvíce potrápit. To se nám povedlo. Třicet sedm minut jsme hráli absolutně vyrovnaný basketbal. Nymburk někdy v polovině druhé čtvrtiny pochopil, že tak, jak začal, to nepůjde a výrazně přitvrdil. Chvíli trvalo, než jsme se adaptovali, ale nakonec ve třetí čtvrtině jsme se s tím vyrovnali a tahali se o výsledek. V závěru už rozhodly zkušenosti. Na to, abychom mohli vyhrávat s takovým dobrým týmem jako je Nymburk, potřebuje získat ještě nějaké zkušenosti a odehrát právě takové těžké zápasy jako dnešní.


Daniel Kurucz – trenér BS DSK Basketball Nymburk KV

Na tomto zápase nacházím jako nejpozitivnější věc, že jsme ho vyhráli a že jsme se nevzdali a bojovali, i když jsme měli tragickou střelbu. Nepamatuji jsme, že bychom někdy měli střelbu z pole 27% při vítězném zápase. Na druhou stranu jsme získali 28 útočných doskoků a měli jsme 17 zisků a tyto dvě věci vedly k tomu, že jsme i přes strašidelnou střelbu zvítězili. Jsem rád, že jsme ukázali bojového ducha.


Eliška Mircová – hráčka BS DSK Basketball Nymburk KV

Takhle nízká úspěšnost střelby je pro nás až zarážející. Na druhou stranu je dobře, že jsme se z toho nepoložili, na hřišti jsme se spoluhráčkami bojovaly a snažily se střelbu vykompenzovat něčím jiným. Když nám to nepadalo, tak jsme si alespoň za těmi střelami šly a zkoušely uspět alespoň ze druhých šancí. Trutnov nám vzdoroval celých 40 minut, protihráčky byly dost neúnavné. Myslely jsme si, že je ve druhém poločase přejedeme, ale pořád se držely.

Co bys poznamenala k těm tvým dvěma trojkám, které definitivně zápas zlomily?

Abych pravdu řekla, moc jsem si na ty trojky nevěřila, před tím jsem měla střelbu 3/0. V tu chvíli mě tam nechali úplně volnou, nezbývalo nic jiného než vystřelit. A když jsem za chvíli stála na úplně stejném místě, říkala jsem si, že by tam mohla padnout i ta druhá… a vyšlo to (smích).

 
vloženo: 21.10.2018 11:30 / přečteno: 26342x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.