ZÁKLADNÍ ČÁST ŽBL V ČÍSLECH

ZÁKLADNÍ ČÁST ŽBL V ČÍSLECH

Podívejme se na pár zajímavých čísel ze základní části Ženské basketbalové ligy v této sezoně.

V ženské basketbalové lize není mezi základní část a play-off vložena žádná skupina, jako tomu je například u mužů. Soutěž žen tak končí už koncem dubna. V minulých letech tomu tak bylo proto, že po skončení národních lig pokračovaly boje v mistrovství Evropy nebo světa. U mužů byly takové soutěže až před začátkem další sezony, a proto u nich soutěže končí o měsíc později.
 

Základní část ŽBL přinesla celkem 132 zápasů a celkové skóre je 9741:9592. Očekávaná dominance USK Praha vyústila v další sezonu, v níž ženy pražského týmu ani jednou neprohrály. Nepřerušená série vítězných zápasů USK v ŽBL trvá už 135 utkání v řadě. Na druhou stranu není žádný tým, který by nevyhrál méně než dvakrát. Zajímavé je, že domácí vyhráli 64 utkání a hosté 68, ovšem skóre domácích zápasů vychází o 149 bodů pro domácí týmy. Tabulky domácích a venkovních zápasů najdete níže. Seřazena je podle počtu bodů a v případě rovnosti rozhoduje rozdíl celkového skóre, nikoliv vzájemné zápasy.

 
Tabulka
 

Ze 132 zápasů se jen dva nerozhodly v základní hrací době a muselo přijít prodloužení. V obou zápasech delších než 40 minut byly namočeny Strakonice, jednou v Ostravě a jednou s Trutnovem. Strakonice obě dvě over-time utkání vyhrály.

 

Rozdíl ve skóre se na konci zápasu pohyboval mezi jedním bodem a sto čtyřmi. Není překvapením, že nejvíce výsledků „o parník“ připadá na ZVVZ USK Praha. Přes sto bodů se rozdíl dostal jen jednou, když USK porazilo Trutnov 139:35. Dalších 10 nejvyšších rozdílů mají na svědomí USK a pohybovaly se mezi 95 a 72 body. Teprve na 12.místě je zápas Slavie s Technikem Brno, který domácí Slavie vyhrála 116:45 (+71).

 

V pořadí nejvyššího celkového počtu nastřílených bodů za utkání oběma týmy vévodí náš výkon proti Techniku Brno, v zápase, který se hrál v Sadské. Desátého března padlo 190 bodů (114:76). Dalším v pořadí je utkání Slovanka – Hradec Králové (82:105), potom Slavia – Nymburk 105:77 a ve čtvrtém týmu opět figuruje náš tým s výhrou ve Strakonicích v posledním našem zápase loňského kalendářního roku. Vyhráli jsme 116:65 a nebýt druhého poločasu, který jsme prohráli, mohl být výsledek ještě mnohem vyšší.

 

Na druhé straně spektra, tedy v zápasech, kdy padlo nejméně bodů, je zase třikrát ze čtyř utkání „namočena“ Slovanka MB. Úplně nejméně bodů 94 přinesl zápas Slovanka – Strakonice (41:53) z předposledního ligového kola a 112 bodů Ostrava – Slovanka pro změnu z posledního ligového kola (73:34). Zápas Slovanka – Žabiny si vystačil se 108 body a Žabiny – Karlovy Vary se 110 body.

 

Náš tým prohrál ve sezoně kromě utkání proti USK Praha jedou venku na Slavii, když jsme se jen den před tím vrátili z Portugalska ze zápasu Eurocupu v nepříliš dobrém rozpoložení. Slavie nás rozcupovala především na útočné polovině. Více než sto bodů jsme až do té doby nedostali od nikoho jiného než od USK Praha. Druhým prohraným zápasem byl duel v předposledním kole doma proti KP Brno, které projevilo větší snahu o vítězství než my. Přeci jen motivace neskončit na čtvrtém místě a nejít v semifinále na USK je vysoká.

 

Náš letošní výběr je útočně laděný. Našich 1885 bodů ukazuje na druhý nejlepší útok v lize. Na chlup stejně dala i Slávie, ale má horší obranu. Mezi třicítkou nejlepších střelkyň ligy je na prvním místě Krystal Vaughn (21,05 bodů) a to už nehraje zdaleka tolik minut jako v předchozích dvou letech na Slávii. Devatenáctá je Kyara Linskens (13,32), jedenadvacátá je Chloe Wells (13,00) a dvacátá devátá Saša Chomenčuk (11,62).

 

Dominantním je pro nás také doskok. Na prvním místě s 10,18 doskoky na zápas Kiki, na šestém Saša (9,24) a na dvanáctém Krystal (7,15). Do třicítky se vešla ještě Petra Bakajsová s 5,75 doskoky na zápas (24.). Mezi blokařkami máme dvě nejlepší – Saša 2,19 a Kiki 1,45 bloků na zápas. Ve získaných míčích je na čtvrtém místě Chloe Wells (2,46) a Chloe je pátá i v počtu asistencí (4,23). Mezi nejužitečnějšími hráčkami je druhá Krystal, sedmá Kiki, dvanáctá Saša a devatenáctá Chloe.

 
V týmových statistikách je naše družstvo v popředí většiny z nich. V rankingu (užitečnosti) je na druhým místě daleko, daleko za USK Praha a kousek před Slávií Praha. V procentu úspěšnosti střelby však figurujeme až na čtvrtém místě a v trojkové střelbě dokonce až na osmém místě s úspěšností 27,2%. Zato na doskoku není lepší tým, ani USK. V každém zápase máme o více než tři útočné doskoky více než zbývající týmy, a proto i při relativně horší střelbě můžeme být na žebříčku nejvíce skórující týmů tak vysoko. V počtu asistencí jsme třetí, těsně za KP Brno. I když jsme v několika zápasech komplikovali situaci díky většímu počtu ztracených míčů, v celkovém porovnání jsme ve ztrátách třetí, 1,09 ztráty na zápas více než vedoucí duo USK – Hradec Králové. 
 
vloženo: 21.03.2018 18:47 / přečteno: 25759x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.