SKVĚLÝ VSTUP DO SÉRIE SE SLÁVIÍ

SKVĚLÝ VSTUP DO SÉRIE SE SLÁVIÍ

V prvním čtvrtfinále proti Slavii Praha, kterou jsme porazili 77:55, patřil nám úvod a závěr utkání, mezihra se podařila lépe hostům, kteří druhou a třetí čtvrtinu vyhráli v součtu o deset, my však první a čtvrtou o třicet dva.


Utkání bylo pro oba týmy důležité a do hry se zapojily hodně i emoce. Rozhodčí rozdali za poslední čtvrtinu pět technických chyb, s tou jednou z první čtvrtiny vytvořili rekord ligy. „Podle počtu technických chyb to vypadalo, že se šlo na nože,“ glosoval po zápase už s úsměvem trenér Kurucz. Sám také neudržel ústa na uzdě, stejně jako v první čtvrtině jeho protějšek na lavičce Slavie Martin Stavěl. Za zápas bylo odpískáno celkem 45 faulů, plus šest technických. Jakoby rozhodčí chtěli vyzkoušet, zda na světelné tabuli svíti všechny puntíky osobních chyb. Hra se tím hodně kouskovala a náš tým dohrával bez tří vyfaulovaných hráček. Nejhorší bylo, že všechny naše byly z podkošového prostoru. Už ve třetí čtvrtině šla ze hřiště Saša Chomenčuk, což v té době byla naše nejlepší střelkyně s úspěšností 71% a která hlavně udržela Felixovou na 3 bodech. „Vyfaulování Saši nás nesložilo, naopak posílilo,“ radoval se trenér Kurucz. Ani soupeř se vyfaulování nevyvaroval, v poslední čtvrtině poslala technická chyba, která byla zároveň pátou, na střídačku Krystal Vaughn. Pravdou je, že hostující hráčky nedovolenými zákroky hodně šetřily, v poločase byl poměr faulů 14:7.

 

V zápase jednoznačně rozhodovala naše bojovnost. Především v první čtvrtině nebyla vzdálenost mezi útočnicí Slavie a naší obránkyní větší než pár centimetrů. Stínem Russel byla Soňa, která ji naháněla o celém hřišti. Šli jsme do rizika nedovolených zákroků, ale potvrzení jednoznačně správné cesty bylo vedení 24:4 v osmé minutě.

 

Dalším rozdílovým faktorem byly doskoky. Těch jsme měli více o patnáct, i při problémech s fauly podkošových hráček. Pod košem se dokázala prosadit Petra Bakajsová, která měla na starosti po část zápasu i Krystal Vaughn. Deset míčů pod vlastním košem dokázala urvat i Lenka Bartáková, která odehrála skvělý zápas. K deseti bodům přidala 16 bodů, když skórovala za tři body a hlavně z nájezů. Ty byly opravdu luxusní, odvážné a úspěšné. Bylo opravdu těžké najít místo, kde Lenku nebránit. Po zásluze si Lenka připsala double-double. Je potřeba ještě jedou vyzdvihnout Lenčinu úlohu na doskoku. Sama totiž stačila doskočil jen o 3 míče méně než všechny slávistické hráčky z perimetru dohromady.

 

Další kapitolou je Soňa Ursu, která kromě již zmiňované výborné obrany, na sebe vázala pozornost i v útoku při průnicích do koše a v poslední čtvrtině poslala potápějící se loď jménem Slavia Praha dvěma torpédy z tříbodového území definitivně pod hladinu. Soňa minula jen tři střely z pole, připsala si 7 doskoků a celou poslední čtvrtinu dohrávala se 4 osobních chybami. O jejím významu pro tým hovoří o plus/minusové body, kterých nasbírala 35 a to znamená, že když byla na palubovce, Nymburku se nejvíce dařilo.

 

Pochválili jsme výslovně některé hráčky, které o sobě daly hodně vědět, ale NIKOMU se nedá upřít snaha být týmu prospěšným. Potvrdila se slova trenéra, který před utkáním hovořil o viditelné snaze pracovat na sto procent. Těsná obrana nedala hostujícím hráčka čas přesněji střílet a právě úspěšnost střelby z pole označil trenér Stavěl jako jednu z hlavních příčin prohry. Nebýt některých ztrát a horšího útoku proti zónové obraně, mohl být průběh utkání ještě o trochu klidnější.

 

První čtvrtina byla o neschopnosti soupeře trefit koš. Dílem možná nervozita a dílem naše výborná obrana, která nedovolila rozvinout nějakou kloudnou akci. Hosté dali jednu dvojku a jednu trojku, my jsme naopak dali tři trojky a sedm dvojek. Velký rozdíl byl také v počtu střel. Naše hráčky střílely dvaadvacetkrát, hosté třináctkrát. Na vině bylo jejich 7 ztrát a našich pět útočných doskoků. Skvělé průniky do podkošového prostoru obstarávaly všechny hráčky. V osmé minutě jsme vedli už 24:4, ale v konci se trochu naše hra začala zadrhávat, protože hosté od stavu 19:4 přešli na zónovou obranu.

 

Slavie se zónou pokračovala i ve druhé čtvrtině. Nám se přestalo dařit z dálky. Osmkrát jsme to zkusili za tři a dali jsme jen jednu trojku. V akcích postupného útoku si hráčky ne vždy porozuměly a přihrávky mířily do prostoru, kde ještě před chvíli jedna naše hráčka byla. Výsledkem bylo 7 ztrát a to se pochopitelně projevilo i na skóre zápasu. Ještěže Slavia příliš svou úspěšnost střelby nezvýšila a stále zůstávala hluboko pod třetinovou produktivitou. Kombinací zóny, naší horší střelby a mnoha ztrát, ubraly hosté 7 bodů. Na naší straně v poločase byly tři hráčky se třemi fauly: Ursu,která zápas hrála výborně a ještě o trochu nepříjemnější to bylo o obou pivotek Chomenčuk a Udoděnko. Náš kouč tak musel obě postupně stáhnout a zapojit jiné hráčky. Například na obraně Vaughn se střídaly Bakajsová a Šípová. Krystal sice dala 12 bodů, ale lehké to neměla a neustálým soubojem s naší obranou ji ubývaly síly.

 

Třetí čtvrtina byla pro další vývoj utkání rozhodující. Slavie se snažila za každou cenu vyfaulovat Sašu Chomenčuk. Pokyny z lavičky směrem k Felixové bylo, snažit se chodit do nájezdu přes naši pivotku. Nakonec se taktika povedla a Saša byla vyfaulována, když poslední osobní chybu si udělala při souboji o míč pod naším košem. Ovšem na naší straně nepřišel soupeřem možná očekávaný kolaps. Naopak ostatní hráčky začaly cítit, že teď musí bojovat i za Sašu a přidaly ještě něco extra ze svého rezervoáru sil. Ve třetí čtvrtině se soupeř nejprve dotáhl na tři body (38:35). Z vyrovnání nás vytáhla trojka Lenky Bartákové, ke které přidala Saša ještě další dva body. Náskok se časem dostal na deset (47:37). Hosté se ale stále nehodlali vzdát a opět snížili na 49:44.

 
Úvod poslední desetiminutovky nám vyšel znamenitě. Dva body Baky, trojka Soni, and one Taisiie a bylo to 57:44 po dvou a půl minutách. Jako jeden z klíčových bodů se ukázala i technická chyba Jakšić, která neudržela nervy na uzdě a kopla do střídačky. Technická chyba totiž sebrala míč Slavii, která ho měla mít v útoku. Sice jsme trestný hod nedali, ale přišla již zmiňovaná trojka Soni. V dalším průběhu čtvrtiny se Slavia už nepřiblížila na méně než sedm bodů (58:51). V závěru jsme daleko přesněji trefovali trestné hody a když necelé tři minuty před koncem trefila Soňa trojku na 68:55, bylo rozhodnuto.Takticky jsme si už závěr ohlídali a protože hosté dali poslední body až v polovině 37.minuty, mohli jsme se radovat z jednoznačného vítězství. 
 
vloženo: 16.03.2017 11:29 / přečteno: 29888x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.