S HRADCEM POHODA I DRAMA

S HRADCEM POHODA I DRAMA

Krasojízda vítězných utkání pokračuje i po zápase osmého kola s nebezpečnými hradeckými Lvicemi a to i poté, co nás po jednoznačné první polovině hostující hráčky trochu pozlobily. Podle konečného výsledku 70:67 by ani nikdo netušil, že jsme už vedli o 18 bodů.

Trochu jako na parabolickém letu si mohli připadat diváci při sledování zápasu našich zatím neporažených hráček se silným soupeřem z Hradce Králové. Vrcholná fáze letu nastala v osmnácté minutě za stavu 43:25 a pak se Hradec zásluhou své zlepšené hry začal přibližovat. Nikdy se však nedostal do vedení a to bylo pro psychiku hráček obou týmů velice důležité.

 

Soupeř do utkání vstoupil hodně nedůrazně a bodově vyrovnané skóre se v prvních několika minutách drželo jen díky naší horší střelbě. Toho si nemohla nevšimnout ani trenérka Sokola Hradec Králové Romana Ptáčková. „Začali jsme velmi vlažně až laxně,“ řekla po utkání. Její protějšek Daniel Kurucz pro hru svých svěřenkyň našel jen zasloužená slova chvály: „Měli jsme skvostný začátek.“ Naše akce nepostrádaly basketbalovou krásu, jako například koš Egle na 8:2, kdy po dvou rychlých a přesných přihrávkách našla finální asistencí Šípová právě naši pivotku ve volné pozici pod košem. Naše hráčky se tlačily pod koš a hosté dokázali zastavovat průniky ke koši jen za cenu faulu. Na první tucet našich bodů přihodily trestné hody přesně polovinu. Za hosty se o body staraly jen dvě hráčky Michaela Stará a Josipa Bura. Jedenáctého bodu dosáhl Hradec, když se lámala první polovina první desetiminutovky do své druhé části. Nikdo z početného hradeckého publika asi netušil, že za dalších pět minut už jejich hráčky dají jen dva body. Trenérka Ptáčková hledala produktivní sestavu a po sedmi minutách ze základu bojovala už jen Křížová. Také trenér Kurucz střídal. Na úvod šesté minuty poslal na palubovku dvojici Bartáková – Chomenčuk a obě dvě hráčky hned při prvním útoku sehráli příkladnou dvojičku (16:11). Saša Chomenčuk pak začala rozdávat zimní výbavu. Blokem „umravnila“ Buru a ta raději druhý pokus zkusila z perimetru, výsledek však byl podobný. Bortelovou, zdravotně ne zcela v pořádku, vystřídala Huňková a čerstvá rekordmanka v počtu nastřílených bodů za DSK si parádní představení nechala na poslední minutu. Nejprve zvedla střelu z perimetru, když jsme jako tým využili útočného doskoku neproměněné šestky Kuster a pak zázračně donesla do koše poslední dva body první čtvrtiny. Zkoprnělé Hradečanky museli překousnout jedenáctibodovou ztrátu po prvních deseti minutách utkání.

 

Hned na úvod druhé čtvrtiny ukázaly pěknou spolupráci pivotky a křídlo. Na 30:15 upravila Chomenčuk po asistenci Jessici Kuster a další dva body přidala Kuster, když míč nejprve putoval po rukách Egle a Saši. Na zem nás trochu vrátila trojka Andělové a pak se chvíli oba týmy pravidelně střídaly ve skórování. Za zmínku určitě stojí chytrá přihrávka Jessici Kuster na Egle, kterou naše křídlo přelobovalo Rosenbaumovou a naší pivotce už v cestě ke dvěma bodům nestálo nic (40:23). Pak sice Michaela Stará z čáry trestných hodů přiblížila svůj nástřel ke dvouciferné hodnotě (40:25), ale další snížení náskoku po naší minele jim znemožnila zkažená přihrávka do rychlého protiútoku. Trest přišel vzápětí. Nejprve jedna šestka Saši a pak svou pátou asistencí vybídla Lenka Bartáková Moniku Verlíkovou po ladném dvojtaktu k dalším dvěma bodům (43:25). V posledních dvou minutách však jakoby někdo přepnul spínač naší obrany na vypnuto. Dovolili jsme dát Hradci tři koše v řadě a nechali jsme ho přiskočit na 11 bodů. „To byl sice ještě příjemný náskok, ale my jsme dvěma minutami ukázali Hradci, že se s námi dá hrát,“ poznamenal k závěru čtvrtiny trenér Kurucz.

 

Úvod druhého poločasu byl rozháraný. Tři a půl minuty jsme drželi stále dvouciferné vedení, ale proti dotírajícímu soupeři to bylo stále těžší. Naše obranná hráz povolila po necelých pěti minutách třetí čtvrtiny, když trojkou srazila Stará naše vedení jen do jednociferné dimenze. A aby bylo ještě hůř, dala, ve druhé půli o hodně aktivnější Rosenbaumová, další dva body. Něco jiného než time out trenéra Kurucze se asi ani čekat nedal. Na palubovku se vrátila Alena Huňková a po minutě nám jako spásný anděl trojkou pomohla k zvýšení náskoku na 51:42. Jenže Klára Rosenbaumová se na Álu dívala asi hodně pozorně, protože z protiútoku oplatila stejnou mincí. Když pak přidala Křížová další koš, přituhlo ještě více. Cennou dvojku proměnila Jessica Kuster, čímž se dostala nenápadně na 15 nastřílených bodů. Na druhé straně odpověděla Rosenbaumová také svým patnáctým bodem (53:49). Náš útok skončil bohužel ztrátou a ze čtyř bodů náskoku mohla trojkou Křížová udělat drama. Jenže nepočítala s tím, že Saša její střelecký pokus smázne jako špatně napsané slovo na tabuli. Pod košem Hradce z následného protiútoku Egle nikdo nezastavil a skóre se pohnulo na 55:49. Koš snajpra Huňkové naše hráčky přeci jen trochu uklidnil a s devítibodovým náskokem jsme vstupovali do poslední čtvrtiny.

 

Tu začala Bura košem s faulem. Kuster po páté asistenci Saši sice dala další body, ale Míša Stará kontrovala trojkou. Střelba z perimetru ve druhém poločase hradeckým hráčkám pomáhala více než v prvním poločase. Po dvou minutách čtvrté čtvrtiny byl náš náskok už jen tři body (62:59). Ovšem čtyři body Saši Chomenčuk nebezpečně dotírající Hradec odrazily. Pak se trefila Bura, ale my odpověděli zase čtyřmi body. Dvě minuty před koncem čtvrtiny byl stav 70:61, ale konec dramatu to ještě nebyl. Hradec šesti body ještě ukázal, že zápas je končí, až když zazní poslední klakson. Dvacet pět sekund před koncem se na čáru trestných hodů postavila Veronika Bortelová a dvěma šestkami mohla dát zápasu vítězné razítko. Jenže oba dva pokusy jen orazítkovaly obroučku a najednou mohli hosté trojkou vyrovnat. Protože se tak nestalo, mohli jsme slavit první domácí vítězství nad Sokolem Hradec Králové. Po jednoznačném prvním poločase to bylo vítězství zasloužené, ale opravdu vydřené.

 
vloženo: 24.10.2015 23:29 / přečteno: 30336x
 
« Zpět

Krátké zprávy

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.