VÝHRA NA ÚVOD BONVER ŽBL

VÝHRA NA ÚVOD BONVER ŽBL

O závěrečném účtu prvního ligového utkání Nymburka v Karlových Varech, které skončilo našim vítězstvím 70:49, se rozhodovalo v posledních třinácti minutách, které vyhráli hosté 29:9.

I když jsme v samotném úvodu utkání vedli a konečný účet první čtvrtiny byl vyrovnaný, nenastoupili jsme do zápasu tak, jak by si trenér Kurucz přál. „Byli jsme laxní v obraně, příliš odstoupení a soupeř dával laciné koše… prostě jsme nehráli v plném nasazení,“ komentoval úvod zápasu náš kouč. Tři minuty před koncem první čtvrtiny se Vary dostaly do čtyřbodového vedení, které snížila Veronika Bortelová trojkou na 14:13 (z pohledu domácích). Pěkný byl i náš poslední útok, kdy Veronika Bortelová vybídla kolmou přihrávkou Eglé k pěknému koši. V první čtvrtině nás trápily dvě skutečnosti. Jednak to byla nízká úspěšnost střelby z pole 43% (14/6), když domácí stříleli méně často (8/6), ale s úspěšností 75%. Druhým prvkem, který nám bránil v zisku vedení, byly ztráty. Sedm ztracených míčů je hodně i na celý poločas, my jsme je stihli už za čtvrtinu.

 

Se ztracenými míči jsme bojovali i ve druhé čtvrtině a byli největší příčinou toho, že jsme v 16.minutě prohrávali největším rozdílem devíti bodů (17:26). Třikrát za sebou jsme nechali domácí volně vystřelit kolem vrcholu tříbodového oblouku a naopak na druhé straně jsme ani jeden ze tří útoků nedotáhli alespoň ke střele na koš. Nedali jsme dokonce ani čtyři trestné hody v řadě. „Naše ztráty nepramenily z vynikající obrany soupeře, ale více z naší snahy udělat ještě jednu extra přihrávku. Dokonce se nám podařilo přelobovat i dvoumetrovou Sašu Chomenčuk,“ divil se, po utkání už s úsměvem, Dan Kurucz.  Takový vývoj zápasu nemohl pokračovat jinak než oddechovým časem a změnou taktiky. Vytáhli jsme obranu a domácí tím dokonale zaskočili. Nepustili jsme Vary do zakončení a naše útoky většinou končily faulem s následnými trestnými hody. I když se zpočátku čtvrtiny šestky moc nedařily, v závěru prvního poločasu to bylo o mnoho lepší. Proměnili jsme jich sedm v řadě a to znamenalo vyrovnání skóre na 26:26. Smírně nakonec skončil i první poločas. Vzhledem k naší výškové převaze bylo trochu překvapivé, že domácí dali z vymezeného území pět košů, my jen čtyři.

 

Z bodové přetahované na začátku druhého poločasu nás vysvobodila trojka Bortelové a dvě šestky Tee Taylor. Vedli jsme nejvyšším rozdílem pěti bodů a zdálo se, že soupeře začínáme nechávat za sebou. Pak jsme během patnácti sekund pětkrát vystřelili na koš, pět útočných doskoků našich hráček ani obsluha technického zápisu nestačila zaznamenat. Bohužel přišla ztráta, po níž kapitánka Varů Kušlitová upravila průběžné skóre na 38:41. Tři minuty před koncem třetí čtvrtiny Řeháčková dotáhla na 40:41 a pak se domácí odmlčeli. Začala se projevovat výšková převaha Chomenčuk, rychlý protiútok po zisku míče zakončila Bortelová košem s faulem. Pak trenér Kurucz poslal na palubovku obě nejdelší hráčky, obě se také zapsaly do listiny střelců a oba koše padly po rychlých protiútocích. Na konci čtvrtiny jsme se poprvé dostali do dvouciferného vedení.

 

Do poslední desetiminutovky jsme nastoupili s dvěma věžemi a pohyblivým perimetrem Huňková, Kuster, Bartáková. Náskok se zvětšil až na 56:40 (z našeho pohledu) ve 33.minutě a bylo rozhodnuto. Řeháčková sice trojkou naši šňůru přerušila, ale do dalšího koše domácích uplynuly skoro čtyři minuty. Opět Řeháčková upravovala tři a půl minuty před koncem na 45:61. Stínem zápasu bylo zranění Veroniky Rybové necelé tři minuty před koncem utkání. Jak vážné bude zranění kotníku, ukáže až vyšetření v nemocnici.

 

Hodnocení trenéra Kurucze:

Na úvod zápasu jsme hráli „na pohodu“ bez velkého kontaktu a se spoustou ztracených míčů v útoku. O poločasové přestávce jsme si řekli, že budeme hrát zodpovědně, že nebudeme kupit ztráty a že chceme vyhrát druhou půlku o dvacet. To se nakonec povedlo. Dokázali jsme přitvrdit v obraně a nakonec jsme zvítězili s přehledem. Jsem rád, že každá hráčka ze dvanácti, které jsem vystřídal, dokázala přispět k úspěchu celého týmu, ať bude bodově nebo v obraně či doskoku.

 

Body: Sehnalová 11, Reisingerová 10, Řeháčková 9, Kušlitová 7, Andělová 5, Šmídková 3, Tvrdíková a Moučková 2 – Šikšniute 12, Kuster 11, Bartáková a Bortelová 9, Chomenčuk a Taylor 8, Skokanová 5, Hamplová 3, Šípová 2 (7 doskoků), Rybová 2, Huňková 1, střelba za 2 body: 35/15:45/20, trojky: 11/4:11/3, TH: 8/7:31/21, doskoky: 23:38, ztráty: 24:23, fauly: 26:16, čtvrtiny: 14:13, 16:17, 10:21, 9:19

 
 Vývoj zápasu 1.kola ŽBL
 
vloženo: 21.09.2015 00:21 / přečteno: 31534x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.