ZBYLA JEN SLABÁ TŘETINA

ZBYLA JEN SLABÁ TŘETINA

Trenér Kurucz počítá ztráty v kádru a jedna ruka už mu zdaleka nestačí. Celkem devět hráček z loňského double-bronzového kádru (z ŽBL a Českého poháru) už nebude v Polabí pokračovat.

Podívejme se, které hráčky už ve Sportovním centru neuvidíme v bílém dresu.


Jedenadvacetiletá pivotka Kiki Linskens, rodačka z belgických Brug, bude příští rok hájit barvy polského týmu Gorzow Wielkopolski, který se v minulých letech pohyboval zhruba ve středu tabulky nejvyšší soutěže našich severních sousedů.

Krystal Vaughn, trojnásobná nejlepší střelkyně ŽBL a historicky nejproduktivnější zahraniční hráčka ŽBL, bude v příštím roce hájit barvy Basket Le Mura Lucca v Itálii. V minulé sezoně skončil její nový tým na 5.místě a ve čtvrtfinále neprošel přes čtvrtou Neapol. Angažmá v Itálii bude její osmou zemí ve výčtu kariéry. Nejdelší dobu Krystal strávila v Česku (3 roky), dva roky ve Finsku, po jedné sezoně v Izraeli, Španělsku, Německu, Lucembursku a Francii.


Rozehrávačka Patricia Gallasová, která v nedávné době pomohla reprezentačnímu výběru U20 na mistrovství Evropy skupiny B k prvnímu místu a postupu do skupiny A, se rozhodla, že její další zdokonalování bude probíhat za mořem na universitě. Škoda, v letošní sezoně mohla získat po původně plánovaném odchodu Chloe Wells větší porci minut než v minulé sezoně, kdy už to také nebylo špatné – 15,5 minuty v ŽBL.


Monika Hamplová v minulé sezoně na chvíli obnovila svou činnost v klubu i při civilním zaměstnání po ukončení studia na vysoké škole. Leč nechala se zlákat voláním dálek a jako letuška se už nemohla věnovat současně basketbalu na úrovni nejvyšší soutěže.


Dvě mladší hráčky Mišu Mocovou a Karolínu Žampovou dělí od sebe jen 4 cm výšky a podobné to mají obě i s dalším působením v ŽBL. Míša i Kája se rozhodly pověsit basketbalové „kecky“ na hřebík, alespoň v té nejvyšší soutěži. Přednost daly studiu, zaměstnání a osobnímu životu. Zatímco Míša bude pravděpodobně i nadále hrát v B-týmu, Kája svou odluku od basketbalu dotáhne ještě dál.


Nymburk ztratil i další velice nadějnou rozehrávačku, rovněž účastnici nedávno skončeného ME U20B Karolinu Šotolovou. Pro zanedlouho devatenáctiletou hráčku bylo dvanáct a půl minuty strávených na palubovce při zápasech ŽBL málo, a proto se rozhodla k přestupu do Trutnova, kde by ji asi čekaly výraznější minuty. Proslýchá se však, že Kája bude hráčkou týmu s většímu ambicemi a že od nové sezony bude Hradeckou Lvicí. Ať už bude v Trutnově nebo Hradci, v Nymburce ji uvidíme jen, když přijede jako host.


Podkošová hráčka Petra Bakajsová se po sezoně také rozhodla na změnu vzduchu. Spekulovalo se o odchodu do zahraničí, ale s největší pravděpodobností zůstane Petra v Česku. Její nové angažmá je zatím obestřeno tajemstvím. I když se některé indicie ukazují na konkrétní klub, nebudeme v tento okamžik prozrazovat, kam mají kroky Baky nemířeno.


Poslední hráčkou, pouze v tomto seznamu, která odchází, je pivotka Žaneta Dušková. Odchovankyni pardubické Studánky, která si zahrála Ženskou basketbalovou ligu v Ostravě, Karlových Varech a Nymburce, opět zlákala země galského kohouta a pro příští sezonu se vrací do Francie do týmu nižší soutěže.


Podtrženo, sečteno, tato devítičlenná skupina náš klub opustí. Kdo tedy zůstane?


Kapitánka Alena Huňková. Ta odstartuje letos svou devátou sezonu pod křídly DSK Basketball. Nejprve to bylo pod Karlínem nyní pod Nymburkem. Od roku 2005 odehrála Alena 232 zápasů (pouze v ŽBL), nastřílela 1778 bodů a zaznamenala 399 trojek.


Tři roky za Nymburk hraje a tři roky je nejvyšší hráčkou ŽBL Saša Chomenčuk. Průměrně odehraje skoro 25 minut na utkání. Do tisícovky nastřílených bodů chybí Saše 28 bodů. Se svými více než dvěma metry výšky přitáhla 755 doskoků a život soupeřkám znepříjemnila 177 bloky.


O rok méně odehrála v Nymburce Eliška Mircová. Na postu rozehrávačky má za sebou odehranou průměrně polovinu zápasu (cca 18 min/zápas). V prvním nymburském roce zaznamenala 108 bodů, ve druhém 140 bodů, k tomu 39 resp. 43 asistencí a 129 doskoků.


Čtvrtou hráčkou, která z loňského kádru bude pokračovat i nadále je Chloe Lynn Wells. Šikovná rozehrávačka přišla v průběhu minulé sezony, aby nahradila Bělorusku Tarasovou a hned se stala lídrem týmu. Po Krystal byla druhou nejvytěžovanější hráčkou (26,6 min / zápas). K 327 bodům přidala 72 doskoků, 109 asistencí a 53 získaných míčů (6.místo). S průměrem 4,74 byla třetí nejlepší nahrávačkou za oběma rozehrávačkami USK Romero a Xargay. Původně neměla Chloe v nadcházející sezoně v Nymburce hrát, o jejím angažmá se rozhodlo až po oznámení Paty Gallasové, že nebude pokračovat.


Tímto textem jsme shrnuli, kdo se s Nymburkem rozloučil a kdo zůstává. Zanedlouho začneme představovat hráčky, které přijdou nově. Těšit se můžete na dvě zahraniční hráčky, dvě zkušené české hráčky, na absolventku university v USA, bývalou hráčku USK Praha a mládí ze Sadské či Sparty.

 
vloženo: 25.07.2018 15:35 / přečteno: 26277x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.