MALÁ A VELKÁ SAŠA

MALÁ A VELKÁ SAŠA

Včera do Nymburka přiletěla poslední hráčka, se kterou chce trenér Dan Kurucz zamířit opět k výšinám Ženské Basketbalové Ligy. Na pozici rozehrávačky vítáme Alexandru Tarasovou z Běloruska.

S další Alexandrou v týmu po Alexandře Chomenčuk nastaly malinko problémy s přezdívkami. Obě totiž chtějí používat nickname Saša. Asi rozhodne tělesná výška a budeme mít Malou a Velkou Sašu. Rozdíl více než 30 centimetrů bude určitě nepřehlédnutelným prvkem.

 

Devětadvacetiletá 170 cm vysoká hráčka, reprezentantka Běloruska, má za jedenáct let profesionální kariéry bohaté zkušenosti, které nabírala ve čtyřech zemích: Bělorusku, Slovensku, Česku a Německu. Právě od německého mistra TSV 1880 Wasserburg do Polabí zamířila. Ve stejném týmu měla hrát i dva roky před tím, ale zranění na Mistrovství světa 2014 v Turecku ji zhatilo plány na celou další sezonu. Pět minut v prvním zápase a nepříjemné zranění kolena znamenalo stop na dalších sedm měsíců a tedy z nového angažmá nebylo nic.

 

Přesto se Saša o německou ligu zajímala i v další sezoně 2015/16, když se upsala týmu SV Halle Lions. V této sezoně pomohla klubu z Halle k šestému místu v tabulce a ve svých osobních statistikách přidala 23,5 bodů na zápas. Téměř o šest bodů překonala druhou nejlepší střelkyni německé nejvyšší soutěže v průměru na jeden zápas.

 

Svou basketbalovou kariéru začínala Alexandra v rodném Bělorusku v týmu Minsk-2006 v roce, který měl klub ve svém názvu. V prvním i následujícím roce patřila v týmu ke dvouciferným střelkyním a v sezoně 2007/08 byla pátou nejlépe přihrávající hráčkou běloruské ligy. O rok později si jejích výkonů všimli o pár set kilometrů jihozápadně v Košicích a za tým Basket Steel Slovakia Košice odehrála 30 zápasů opět s dvouciferným počtem nastřílených bodů (11,5 b/zápas). O rok později v Ružomberku okusila poprvé EuroCup žen (10,3 b/z) a pochopitelně také slovenskou ligu, ve které získala stříbrnou medaili.

 

Dva další roky zasvětila Saša Tarasová pražskému týmu Vysokých škol. V obou letech se její družstvo probojovalo do semifinále Českého poháru. V roce 2012 cinkla Saše také bronzová medaile po výhře 3:0 v souboji o třetí místo nad Karou Trutnov. Rozhodl pravděpodobně první zápas, který vyhrálo VŠ Praha v prodloužení a naše nová hráčka v něm nastřílela 17 bodů za čtyřicet minut utkání. V této sezoně byly jejími spoluhráčkami Tereza Vyoralová, Petra Reisingerová nebo Kateřina Bartoňová či Karolína Elhotová. Hlavním tahounem byla Saša i v dalších zápasech série. Ve druhém byla druhou nejlepší střelkyní (16 b) a ve třetím zaznamenala dokonce 26 bodů při úspěšnosti za dva body 9/9 a trestných hodů 5/5.

 

I v další sezoně byla Saša členkou VŠ Praha. Tentokrát však pouť týmu skončila na štítě Trutnova už ve čtvrtfinále. Alexandra v této sezoně nebyla tak úspěšná. Nastřílela jen lehce přes osm bodů na zápas, což je doposud nejméně, kolik za některou předchozí sezonu mezi dospělými dokázala. O poznání produktivnější byla v EuroCupu, který VŠ Praha hrálo v sezoně 2012/13. K dvanácti bodům na zápas přidala i 4 asistence na utkání, což ji mezi eurocupovými hráčkami vyneslo na 5.místo. Při této štaci byla její spoluhráčkou také Petra Bakajsová.

 

Poslední sezonu mezi koncem 2013 o osudným zraněním strávila Saša nejprve v Gorizontu Minsk, odkud v lednu 2014 přestoupila do německého Donau Ries (14,7 bodů na zápas v 11 utkáních DBBL). Nyní je naší hráčkou.

 
vloženo: 30.08.2017 07:52 / přečteno: 30938x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.