STŘELECKÁ BOMBA V NYMBURCE

STŘELECKÁ BOMBA V NYMBURCE

Náš tým nalákal na evropské poháry hráčku, kterou netřeba složitě představovat. Po dvou letech ve Slávii přichází Krystal Vaughn.

Trenér Daniel Kurucz řekl o nové posile: „Krystal Vaughn byla jedna z velkých individualit ŽBL v posledních dvou sezonách. Je to hráčka, která si zkusila i minuty v nejprestižnější soutěži, americké WNBA.

Již před loňskou sezonou jsem si říkal, že je škoda, že taková hráčka hraje "pouze" českou ligu a žádnou evropskou soutěž. Ale ještě jsem ji neoslovil. Krystal tak absolvovala další výbornou sezónu (2016-17) v ŽBL v týmu BLK Slavia, a tak jsem se ji rozhodl oslovit a to ihned po skončení sezony. S agentem Krystal jsem se dokázal velmi rozumně domluvit, a tak jsme mohli smlouvu podepsat. 

Krystal se mi jeví jako opravdová profesionálka, která dává přípravě na svůj výkon maximum. Myslím, že její největší motivace je, ukázat se v evropské soutěži, kterou náš tým bude hrát. Hraje výborně na pozici čtyři, má velmi rychlý a tvrdý únik doprava a specifickou, neblokovatelnou střelbu. Těším se, že Krystal posílí naše řady. Speciálně v soubojích Eurocupu,  proti Raguse, Santo André či Montpellier anebo Szeksardu ji budeme opravdu potřebovat!“

 

Brzy jedenatřicetiletá hráčka má bohaté zkušenosti z působení v několika ligách Evropy, které brázdí už od roku 2008. Prošla basketbalem v Řecku, Izraeli, Španělsku, Finsku, Německu, Lucembursku, Francii a Česku. V posledních sedmi sezonách se Krystal pravidelně umisťovala mezi deseti nejlepšími střelci a doskakovači dané soutěže. Doufejme, že si tuto vlastnost přenese i do dalšího svého působení v našem týmu, kde ponese na dresu číslo 1. Kdo by však očekával souboj hráčky číslo 1 Kia Vaughn z USK a číslo 1 Krystal Vaughn z Nymburka bude zklamán. Podle serveru eurobasket.com Češka Kia bude od příštího roku hráčkou Fenerbahce.

 

Krystal Vaughn se narodila v Baltimore, ve správním středisku a největším městě státu Maryland, kde se mimo jiné narodil o rok dříve Michael Phelps (plavec, držitel 23 zlatých olympijských medailí) nebo Frank Zappa. Střední školu navštěvovala také v Baltimoru (Lake Clifton Eastern High School), ale universitu studovala v Richmondu na VCU (Virginia Commonwealth University). Od roku 2004 do roku 2008 zde odehrála v NCAA 106 zápasů s průměrem 12,2 bodů na zápas.

 

V roce 2008 si Krystal zkusila WNBA za Washington Mystics. Z 15 zápasech odehrála jen 78 minut a nastřílela 12 bodů. Prvním „evropským“ angažmá bylo Maccabi Ashdod od ledna do března 2009. V pěti zápasech nastřílela průměrně 16,2 bodů za utkání a v rámci svého izraelského působení odehrála Krystal ještě jedno utkání za Hapoel Tel-Aviv (24 bodů, 16 doskoků a 3 zisky). O rok později Krystal také nastoupila až po začátku sezony. Tentokrát to bylo ve španělském Puig D’en Valls Ibiza. Ve 13 zápasech měla průměr 4,8 bodů na zápas a 1,9 doskoků. I když Ibiza startovala v poháru Eurocup (probojovala se do osmifinále, kde prohrála s Dynamem Moskva), Krystal do zápasů evropského poháru nezasáhla.

 

Sezonou 2010/11 ve finském Kotka Peli-Karhut odstartovala Krystal své výrazné účinkování v popředí střeleckých statistik lig daných zemí. V mistrovském týmu Finska Kotka Peli-Karhut si zapisovala průměrně 23,2 bodů (3.) a 10,7 doskoků na zápas (7.). O rok později v týmu z Wasserburgu nastřílela 18,6 bodů na zápas (4.) a doskočila 8,5 míčů na zápas (5.). V další sezoně obsadila se svým týmem Basket Esch z Lucemburska 7.místo v lize, ale individuálně byla opět tahounem svého družstva - střelba 21,4 bodů na zápas (3.) a doskoky 11,1 na zápas (4.).

 

V sezoně 2013/14 se Krystal vrátila do Finska do týmu Kotka Peli-Karhut a stala se vicemistryní Finska. Necelých 18,5 bodů na zápas znamenalo 6.místo v lize a 9,4 doskoků na utkání stačilo na 10.místo ve finské lize. O rok později mířily kroky Krystal do francouzské druhé ligy v Limoges. V týmu, který skončil na 4.místě ve druhé lize, nastřílela průměrně 14,5 bodů/zápas (8.) a vyhrála souboj na doskoku s 11,6 doskoky na utkání. Uplynulé dva roky strávila Krystal ve Slavii Praha a dvakrát po sobě se stala královnou střelců ŽBL. V sezoně 2015/16 to bylo 21,5 body na utkání a v sezoně 2016/17 se zlepšila na 23,1 bodů na zápas. Své místo na výsluní měla i díky doskokům. Vloni druhé místo za 7,8 doskoků na zápas a rok před tím čtvrtá za 7,5 doskoků na zápas. Její výjimečnost v minulé sezoně ji také přinesla titul nejužitečnější hráčky ŽBL. 

 
vloženo: 16.07.2017 14:52 / přečteno: 30857x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.