ZMĚNA NA SOUPISCE

ZMĚNA NA SOUPISCE

Ženská basketbalová liga má reprezentační přestávku a palubovky všech týmů čekají na mistrovské zápasy ŽBL až do druhé poloviny listopadu.

Při zápasy na kvalifikace o Eurobasket 2019 trenér české reprezentace Štefan Svitek do širší nominace povolal, na rozdíl od mužské čtyřiadvacítky, jen 16 hráček a mezi tento výběr se žádná nymburská Česka nevešla.

 

Přesto však o minulém víkendu všechny naše zahraniční hráčky Českou republiku opustily. Saša Chomenčuk a Krystal Vaughn dostaly, vojenskou terminologií, krátkodobé volno k opuštění posádky a odjely do Švýcarska respektive do Německa. Od úterního večerního tréninku už Krystal a Saša trénují společně s týmem.

 Chomenčuk a Vaughn

Odcestovala také Kyara Linskens, bronzová medailistka z letošního ME v Praze a Hradci Králové, která má místo v reprezentaci i pro nadcházející kvalifikaci. Shodou okolností je Belgie jedním z našich soupeřů. Kiki se vrací 16.listopadu, den po druhém utkání Belgie a jen tři dny před zápasem ŽBL na Techniku Brno, který hrajeme v neděli 19.11. od 17 hodin.

 

Do reprezentace, tentokrát Běloruské, byla povolána také Alexandra Tarasová. Ta se však po skončení reprezentační přestávky do Nymburka nevrátí. Do Česka však ano. Saša po dohodě s trenérem nebude pokračovat v Nymburce. Avšak posílí pražskou Slávii. Na okolnosti odchodu naší rozehrávačky jsme se zeptali trenéra Daniela Kurucze.

 
Co bylo důvodem dohody o ukončení smlouvy s Alexandrou Tarasovou?

Myslím, že angažmá Aleksandry Tarasové u nás prostě nevyšlo. Když jsem se vrátil ze Světové univerziády, kde jsem působil jako trenér české reprezentace, zjistil jsem, že Alex byla přes léto zraněna, o čemž jsem nebyl informován a že její kondice je tudíž na nižší úrovni, než by měla být. To byl, myslím, startovací moment. I když Alex trénovala, dokonce absolvovala speciální tréninky s trenérem individuálních činností, limitovalo ji to. Po určité době už možná ani ne tak fyzicky, jako psychicky. V nepodařeném utkání na Slavii, kde byly všechny hráčky unavené z příjezdu z Eurocupu den předtím, došlo k diskuzi, která nakonec vyústila v mojí nabídku skončit v Nymburce ... a jak se později ukázalo, tato diskuze také vedla Slavii k tomu, že ihned oslovila Alex s nabídkou.  

 

Neměl jste obavy, aby Saša neposílila některého konkurenta, jak se nakonec stalo?

Říkal jsem si, že by se to mohlo stát, protože Alex už minulosti v Čechách hrála, za VŠ Praha, a proto tu zná spoustu lidí. O okamžité nabídce od BLK Slavia po zápase v Praze jsem věděl, Česko je malá země (úsměv). Přesto jsem se rozhodl, že se s Alex dohodnu na jejím ukončení kontraktu, bude-li souhlasit. Vím, že měla více nabídek, např. ze Slovenska, ale v Čechách se jí asi líbí. Chtěl bych říct, že přestože jsme se basketbalově „nedohodli", lidsky bylo vše férově projednáno a myslím, že naše vztahy jsou nadále na dobré úrovni. 


Překvapilo vás, že je dalším působením je právě Slavie, která zatím v lize nemá větších problémů se sestavou?

Ani tak moc ne. A to hlavně z toho důvodu, že naše diskuze proběhla právě na Slavii, tedy před očima manažera tohoto týmu, v němž ještě loni hrála naše Krystal Vaughn. A taky je jasné, že Alex ještě z doby svého působení před lety ve VŠ Praha má v Praze kamarádky. Navíc, předpokládám, že Slavie byla schopná převzít její kontrakt a plnění z něj vyplývající, což je také dost důležité. Musíme to chápat tak, že většina zahraničních hráček je najatých do práce, tedy hrají za slušné peníze a tam, kde je dostanou. Není to nenormální, je to v pořádku, je to jejich práce. Samozřejmě jsou i některé výjimky. Hráčky, které měly v minulosti vyšší, či mnohem vyšší nabídky z jiných českých, nebo i zahraničních klubů, ale odmítly je, protože berou náš tým, DSK Basketball Nymburk jako „svůj druhý domov". Dovolím si jmenovat např. Álu Huňkovou, která u nás „kroutí" už osmou sezónu anebo Sašu Chomenčuk, která odolala všem nabídkám, které měla a hraje již třetí rok v našem městě a chce zůstat i nadále.  


Eliška MircováKarolina ŠotolováBudete hledat novou hráčku?

Velmi dlouho jsem přemýšlel, zda mám přivést jinou rozehrávačku anebo nechat vše na dvojici mladých hráček, tedy duu Eliška Mircová - Kája Šotolová, kterým není dohromady ani 40 let.. Speciálně po zápase Eurocupu s portugalským mistrem GDESSA Barreiro jsem byl už téměř rozhodnut nikoho další nepodepisovat. Nicméně dva dny potom jsem po rozhovoru s p. Šotolou, otcem Káji, v němž mi sdělil, že Kája bude absentovat zhruba týden pro bolesti zad, dospěl k názoru, že bychom někoho podepsat měli. Zatím ale podepsáno nikoho nemáme.  

 
Jaký typ hráčky by to měl být?

Jestli někoho nakonec podepíšeme, měla by to být hráčka, která bude dostatečně rychlá, nekompromisní v obraně, schopná přebírat s pivoty a pokud jde o útok, bude připravena servírovat míče našim střelcům z dálky i z podkoše. Tedy nečeká mě vůbec lehký úkol. Začínáme se rozhlížet kolem, ale žádný spěch a tlak nemáme.  


Do kdy chcete mít vybráno?

Nevím přesně. Nedávám si termín. Chci vybrat dobře, zvýšit kvalitu a zároveň finančně tak, abychom nezvýšili náklady. Spíš snížili, protože náš rozpočet má limit, na jehož hraně jsme. 


 
vloženo: 10.11.2017 02:27 / přečteno: 27906x
 
« Zpět

Krátké zprávy

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
      1
23 456 78
910 111213 1415
16171819 202122
23 2425 26272829
30      
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.