BARREIRO ODEŠLO PORAŽENO O 11

BARREIRO ODEŠLO PORAŽENO O 11

Domácí loučení se základní skupinou Eurocupu žen dopadlo dvojnásob dobře. Jednak jsme portugalského mistra porazili a navíc rozdílem větším (80:69), než jsme v Portugalsku prohráli.

V ligovém utkání proti Hradci změnila rapidně zápas poslední minuta, v utkání proti Barrieru to byl úvod třetí čtvrtiny. V  zápase jsme potřebovali nutně vyhrát, abychom si udrželi šanci na postup do play-off.  A nejen vyhrát, potřebovali jsme vyhrát nejméně o devět, abychom měli lepší vzájemný zápas. V Portugalsku jsme totiž prohráli o osm (62:70).


Na zápas jsme se dosti důsledně připravili u videa i na tréninku. K tomu jsme zařadili individuální video určené na specifickou obranu nejlepší střelkyně Portugalek Mauricii Costu, která nám v prvním zápase dala neuvěřitelných 30 bodů.. a s průměrem 24 bodů na zápas byla před utkáním čtvrtou  nejlepší střelkyní celého Eurocupu…


Začneme-li odzadu, příprava slavila úspěch, protože jsme vyhráli o 11 a udrželi Costu na 12 bodech, tedy polovině jejího průměru.


Ale pěkně popořádku..


V úvodní sestavě nastoupila na rozehrávce Eliška Mircová namísto u nás končící Saši Tarasavy, což se ukázalo jako dobrý tah. Obzvláště, když GDESSA nastoupila na jedničce se superrychlou Serranho. Eliška ji ale dokázala velmi dobře ubránit, vlastně po celý zápas.


Rozhodujícím momentem zápasu byl souboj „třináctek“. Tedy naší Ály Huňkové a Mauricii Costy. Zatímco v prvním utkání dominovala mladá Portugalka, v dnešním zápase ji naše kapitánka nedala žádnou šanci, když vyhrála vzájemný střelecký souboj neskutečným rozdílem 19:5! Bylo vidět, že Ála věděla v každém momentu o tom, co Costa chystá a nedala ji šanci uvolnit se, ba dokonce skórovat. Naopak sama zatížila konto hostí 19 body (z toho 4 trojkami).


Přesto, že jsme hráli s velkým soustředěním, nedokázali jsme se vyvarovat několika zbytečných ztrát, které znamenaly lehké koše hostí. Dá se říct, že celý první poločas jsme tahali za kratší konec provazu. Náš trenér si musel vzít oddechový času už po necelých čtyřech odehraných minutách, prohrávali jsme 5:11 a stále jsme se trápili s úspěšností střelby a hosté měli solidní obranný doskok. Postupem času jsme získali na jistotě ve střelbě, až jsme se dostali do vedení. První čtvrtinu jsme nakonec o bod prohráli a v podobném duchu se odehrávala i druhá čtvrtina. I tu jsme o bod prohráli, a tak se šlo do šaten se ztrátou dvou bodů.


Na začátku druhého poločasu jsme dostali trojku, ale pak se portugalský stroj pod naší hodně důslednou obranou zadrhl a my šli do vedení. V obraně odváděla neuvěřitelný kus práce také Krystal Vaughn, která nastoupila s velkým sebezapřením se zraněním, v obranné činnosti to ale nebylo vůbec vidět. V útoku se Krystal dost trápila, bylo vidět, že ji zranění limituje hlavně v rychlých změnách směru a také ve střelbě. Naštěstí ji však dokázaly zastoupit její kolegyně ze základní pětky: už zmíněná Ála Huňková s 19 body a Kiki Linskens, která nakonec trefila 23 bodů a k tomu přidala 17 doskoků! Tedy opravdu famózní double-double. Ten dokázala zapsat i naše opora Saša Chomenčuk, která dala sice „jen“ 11 bodů, ale k tomu získala 11 doskoků a 3 bloky. Třetí čtvrtina se nám opravdu povedla, vyhráli jsme ji 23:14 a byli jsme tedy ve vedení o devět (63:54).


V poslední části začal hrát soupeř vabank, zvedal i těžké střely a měl i potřebné štěstí při několika hodně složitých střelách za tři, které nakonec po tanci na obroučce skončily v našem koši. Rázem to bylo jen o 4 a hosté se drali pro výhru. Tu ale rázně odmítla naše dnešní základní sestava. Ještě před tím jsme dali postupně na minutky odpočinout postupně Elišce, potom Ále a nakonec na chviličku i Krystal, abychom je mohli vrátit na samotný závěr v plné síle. Jak zástup Elišky, Kája Šotolová, tak Ály, Paty Gallasová, zahrály opravdu dobře. Škoda, že Paty trošku podcenila střelecké schopnosti Costy a tak schytala trojku přímo „do obličeje“. Jinak ale hrála opravdu dobře. Monika Hamplová hrála opravdu jen minutu, ale i ta pomohla k vítězství. Krystal se mezitím vydýchala a byla připravena na poslední minutu a půl zápasu.


Do hry zasáhly také Petra Bakajsová na pivotu a Kája Žampová na trojce a ani jedna z nich se neztratila. Díky Baky si mohly na odpočinout obě naše věže, Sasha a Kiki, přičemž Baky jim byla zdatnou náhradou. Dala koš, měla 3 doskoky a dokázala ubránit mnohem vyšší (a hlavně těžší) soupeřky.


V samotném závěru to byla opravdu velká bitva o každý bod, velké drama. Dlužno říci, že jsme si to drama sepsali trošku sami: za stavu +7 pro nás měla Saša výhodu 4 trestných hodů, ale trefila z nich jediný.. Závěr zápasu vzala do rukou dnes asi naše nejlepší hráčka Ála Huňková: nejprve získala nesportovní chybu na Ashley Payne za faul na půlicí čáře, tedy dva trestné hody a míč ze strany. Proměnila sice jen první trestný hod, čímž posunula naše vedení na 8 bodů – tedy na stejný rozdíl, jakým jsme v Lisabonu prohráli. Při následném time-out jsme zvolili dost nestandardně signál se střelou Ály za tři body, což zřejmě soupeř nečekal. Dalo se spíše předpokládat, že si půjdeme pro faul a trestné hody. My jsme však zvolili taktiku trojkové střely Ály, která byla v „laufu“  -  a naše třináctka nezaváhala! Vysekla čistou trojku a o vítězi nejen dnešního souboje bylo rozhodnuto!    


Děkujeme hráčkám za bojovný výkon plný nasazení a divákům za podporu, která nás dovedla k cennému vítězství a udržela nám ještě stále naději na play-off!


Body: Linskens 23 (+17 doskoků), Huňková 19 (4 trojky),  Vaughn 14, Chomenčuk 11, Mircová 7, Gallasová 4, Bakajsová 2. 

 
vloženo: 03.11.2017 05:31 / přečteno: 29542x
 
« Zpět

Krátké zprávy

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.