DŮLEŽITÝ VSTUP DO EUROCUPU

DŮLEŽITÝ VSTUP DO EUROCUPU

Dnes vstoupí do Evropy také naše ženy. Los jim připravil první zápas na venkovní palubovce na okraji Lisabonu a soupeřem jim bude úřadující portugalský mistr GDESSA Barreiro. Zápas začíná až 21:30 našeho času.

Tým z předměstí hlavního města Portugalska se celým názvem jmenuje Grupo Desportivo Escola Secundária de Santo André, což v překladu znamená Sportovní oddíl střední školy Svatého Ondřeje. Oddíl byl založený v roce 1981, a protože v celém regionu Barreiro nebyl žádný jiný klub, bylo zpočátku problematické hrát zápasy. V posledních deseti letech se klub pohybuje ve vrchní části tabulky nejvyšší soutěže. Nejhorší umístění dosáhl v roce 2011, kdy skočil na 7.místě, naopak v roce 2007 skončil po základní části druhý a nakonec se stal i mistrem země. Druhé vítězství v domácí lize oslavil klub GDESSA před několika měsíci, když v tabulce základní části skončil opět na druhém místě. Mistrovský titul však musel vybojovat v turnaji Final Four, kterým pokračuje mistrovství po čtvrtfinále. V závěrečném turnaji dojde na souboj všech tří týmů mezi sebou a výsledná tabulka turnaje určí vítěze. Tímto systémem se hraje v Portugalsku v posledních třech letech.

 

Klub hraje poprvé v nějaké evropské soutěži a doufejme, že jejich premiéra před domácím publikem by mohla být i trochu nervózní. Tým se oproti minulé sezoně proměnil jen lehce. Odešly obě Američanky a místo nich přišly opět dvě Catrina Green a Ashli Payne a na soupisku byly dopsány dvě juniorky.

 
Catrina Green

Catrinu Green, narozenou v Greensboro, angažoval klub pod koš, k čemuž ji předurčuje výška 188 cm. Když se k tomu přidá přezdívka „Tree“ tedy strom, bude těžké ji z její pozice pod košem odstavit. Pivotka už zkušenosti s portugalskou ligou má. V sezoně 2014/15 hrála po NCAA na Azorských ostrovech za Uniao Sportiva Ponta Delgada a pomohla tomuto týmu k mistrovskému titulu. V tomto roce dopravovala do koše průměrně 12,7 bodů na zápas a k tomu měla 9,6 doskoků. O rok později ji zlákala kontinentální Evropa a rok odkroutila ve druhé německé lize za SG Bergishe Loewen (13,8 bodů/zápas, 8,7 doskoků/zápas). Pro tuto sezonu je Catrina zpátky v Portugalsku. Doufejme, že její síla nebude stejně ničivá jako hurikán Katrina v New Orleans 2005.

 

Ashli Payne, další pivot týmu, je naopak v Evropě nováčkem. Studentka Eastern Washington University měří jen o 5 cm méně, ale je drobnější postavy a pochopitelně rychlejší než Cantrina. V létě před příchodem do Portugalska odehrála Ashli devět zápasů v Austrálii, kde její výkony byly vynikající 16,4 bodů na zápas, 9,4 doskoků, 2 asistence a 1,9 zisků.

 

Na pozici čtyři, podkošového hráče nastupuje Maianca Umabano, dvacetiletá Portugalka. Na pozici křídla je další domácí hráčka Marcia Costa (173 cm) a na perimetru budou operovat další dvě Portugalky Joana Bernadeco zkušená sedmadvacetiletá hráčka a Luana Serranho mladá dvacetiletá.  

 
Trenér Kurucz před odletem do Portugalska řekl:
Chceme-li pomýšlet na postup ze skupiny, kterou bych označil s klidem jako skupinu smrti v naší konferenci, bychom měli ve čtvrtek vyhrát. Soupeř má silnou základní pětku s hráčkami rozdílných charakterů. Rychlá Payne s dobrou střelou, mohutná Green pod košem, Bernadeco velice dobře střílí ze všech pozic, Costa je levoruký „najížděč“ a Umabano rychlá, s nájezdem pod koš i střelbou za tři body. Naším úkolem musí být zastavit jejich rychlé protiútoky. Když budou hrát postupný útok, tolik šancí nemají. V obrázcích, které jsem viděl, nehrají v útoku moc nápaditě. Pokud tedy na nás něco neschovali. Také se mi zdá, že pokulhávají v týmové obraně, více vše řeší obranou jedna na jedna. Uvidíme, jaká bude v hale nálada, ale předpokládám, že minimálně na první zápas bude fanoušků hodně.“ 
 
vloženo: 12.10.2017 16:15 / přečteno: 29109x
 
« Zpět

Krátké zprávy

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.