NADĚJE JE MENŠÍ ALE ŽIJE!

NADĚJE JE MENŠÍ ALE ŽIJE!

Čekání na změnu letošních zvyklostí o vítězství hostujících týmů se v zápasech s KP Brno opět o jeden zápas protáhlo. My věříme, že se protáhne ještě o jeden zápas v sobotu v Brně. Ten domácí s pořadovým číslem 3 jsme prohráli 84:87.

Hledat klíčové momenty v zápase, který skončil tříbodovým vítězstvím jednoho týmu, je těžké. V takovém utkání rozhodují maličkosti, jako nedané šestky, chybné přihrávky, chybné rozhodnutí, ale třeba také omyl rozhodčího a ke všem takovým drobnostem dochází v úplně každém zápase, který se v basketbalu hraje. Usoudit pak, který z těch momentů byl ten, který dovolil jednomu týmu vyhrát se asi ani nedá.
 

My jsme utkání nezačali vůbec dobře. Hostující hráčky využily našeho velkého odstupování v obraně a trestaly ho z perimetru. Celkem padly čtyři trojky, jenže vybrat hráčku, která je „on fire“ nebylo vůbec snadné, za tři body se totiž trefily čtyři různé hráčky hrající na různých pozicích Satoranská, Šujanová Andělová i Ursu. Hostující hráčky byly daleko agresivnější v nájezdu pod koš a jako buldozer hrnuly všechno před sebou. Z vymezeného území zaznamenaly v první čtvrtině nakonec 12 bodů, my jen polovinu. „Pozdě jsme přistupovali k hráčkám, a proto vedl soupeř o osm,“ klepnul trenér Kurucz hřebíček na hlavičku. „I když to vypadalo, že rozhodla první čtvrtina, tak to tak nebylo. V dalším průběhu zápasu došlo ke spoustě zvratů. My jsme měli chvilky nahoře, chvilky dole a to je v takových zápasech strašně nebezpečné,“ nepřeceňovala význam úvodu zápasu Edita Šujanová.

 

Ve druhé čtvrtině se propad v rozdílu zastavil. Bohužel to nebylo zlepšenou obranou, ale konečně jsme našli střelce. Do ponuré nálady desetibodového manka vyšlo sluníčko Eliška Mircová. „Celý dnešek jsem se cítila hrozně špatně, měla jsem těžké nohy. Ale asi mi pomohla pizza od mého miláčka,“ našla alespoň jednu příjemnou vzpomínku na středu Eli, která ve druhé čtvrtině proměnila obě trojky a dvě ze tří dvoubodových střel. Nahradila tak částečně Krystal Vaughn. „Dneska byla důležitým aspektem obrana Krystal Vaughn. Nedali jsme ji prostor jako v Brně a myslím, že to mělo určitý vliv na pohodu celého týmu Nymburka,“ vysledoval David Zdeněk, trenér hostů. Druhá čtvrtina skončila rozdílem 9 bodů 40:49, když těsně před koncem Brno vedlo nejvyšším rozdílem 11 bodů. „Dostat 50 bodů prostě v play-off není možné,“ stále se vracela k obraně Eliška Mircová.

 

Začala klíčová třetí čtvrtina. Pokud bychom neubrali z náskoku nic, bylo by už rozhodnuto. Viditelně jsme zlepšili obranu. Brno dalo koš až po více než dvou minutách. To už byl stav 46:49. Pět bodů na naši hromádku přisypala Eliška. Hosté nám zase v dalším průběhu utíkali na čtyři až sedm bodů. Tak se vývoj skóre pohyboval celou třetí čtvrtinu. Po další trojce Elišky a zisku s následným rychlým protiútokem přišla Chloe a rozdíl ve skóre byl pouze dva body. Stačil by krok a mohli jsme být před soupeřem a to by nám určitě vlilo velkou energii do hry. „Pro psychiku týmu bylo hodně důležité, že jsme nepustili Nymburk před sebe. Podobně to bylo v zápase u nás, jen v opačném gardu,“ poznamenala zkušená Šujanová. Drama třetího semifinále dospělo do poslední čtvrtiny za stavu 63:65.

 

V ní hrály nejprve hlavní roli chyby na obou stranách. Po jedné z nich nechaly hostující hráčky volnou Kiki pod košem,které si všimla Chloe a nasměrovala ji přihrávku. Kiki obklopena dvěma malými hráčkami Andělovou a Ursu nezaváhala. Bylo vyrovnáno. Rychlý protiútok Kopecké, která dobře bráněná Kájou Žampovou se doslova natlačila pod koš i s obránkyní a se štěstím zakončila. Naše radost tak trvala jen 7 sekund. Když na druhé straně Chloe vlétla do podkošového prostoru a skórovala, zchladil naši radost hvizd rozhodčích – kroky (bohužel jich bylo opravdu více). Na druhé straně se v poslední sekundě limitu na postupný útok prosadila Burgrová. Míč si dvakrát poskočil na obroučce a padl tam, kam jsme ho nechtěli. Brno postavilo zónu, ale Chloe ze dlouhé, ale dvoubodové vzdálenosti, proměnila svůj pokus. Podle podobného scénáře se hrálo až do úplné koncovky.

 

Jen za stavu 69:72 se mohla kola dějin točit obráceně. To si připsala Ilona Burgrová čtvrtý faul a ve stejný čas i Edita Šujanová za komentáře směrem k rozhodčím technickou chybu, také její čtvrtý faul. Na čáru trestných hodů šla Krystal, ale dopadla stejně jako Chloe v prvním poločase za technickou chybu lavičky Brna – nedala. Bohužel se nezadařila ani trojka Chloe, ale útočný doskok Saši a následný faul Ursu poslaly naši pivotku na čáru trestných hodů. Povedl se jen jeden. Ze čtyř možných jsme vytěžili jen bod, ale během několika sekund si tři klíčové hráčky Brna připsaly čtvrtý faul: Šujanová, Burgrová, Ursu.

 

Druhým momentem, který patří k historii tohoto zápasu, se stal v právě začínající 38. minutě. Při nájezdu Beránkové se dostal míč 6 sekund před koncem limitu na útok za zadní lajnu. Ani pozdější video ze zápasu neukázalo, kdo se opravdu poslední dotkl míče. Rozhodčí zprvu ukázal nám do útoku. Brno tlačilo na rozhodčí ke změně ukázaného držení míče a trochu v divoké atmosféře se Paty "přiznala" k teči. Vyhazování zpoza koncové čáry se otočilo. Brno po cloně vyslalo jako koncového střelce Kopeckou, kterou bránila Paty. Naše hráčka si musela vybrat, zda ubránit střelu nebo riskovat nájezd pod koš. Oboje je od Kopecké stejně pravděpodobné a stejně nebezpečné. Paty zvolila obranu nájezdu, ale Kopecká vystřelila. Rozdíl byl zase čtyři body. Přetlakovaný kotel našeho trenéra vybuchl a střídanou Patricii počastoval ostrými výrazy. „Mrzí, že jsem reagoval. Myslím, si, že při sporných míčích by měli rozhodovat rozhodčí, protože hráč neví přesně, kdo hrál poslední . I tak jsem mohl reagovat jinak… Ovlivnilo to konec zápasu, i tak moje reakce byla zbytečně ostrá a je mi to líto,“ řekl trenér po utkání.

 

Závěr dramatického utkání byl především o odvaze najet do koše, o odvaze vystřelit, o time outech, o taktických faulech, a o trestných hodech. Koš s faulem Chloe Wells 1:44 před koncem za stavu 76:79 přinesl vyrovnání. Na druhé straně se prosadila se Edita Šujanová, když obkroužila bránící Sašu a na dlouhou ruku skórovala. Náš útok skončil v časové tísni po nevydařeném nájezdu míčem za koncovou čárou a Brno mělo nabito na brejk. Koš nedalo, ale odraz míče byl tak dlouhý, že padl do rukou Edity Šujanové a ta bez námahy získala doskok. Skóre se přehouplo do poslední minuty. Půl minuty před konce vystřelilo i Brno v časové tísni špatně. Doskok zařídila Chloe, ale na druhé straně najela přímo do dobře postavené Šujanové a šance na vítězství za stavu 79:81 skoro pohasla. Za posledních 16 sekund padlo sice 11 bodů, ale v poměru 5:6.

 

Body: Mircová 26, Wells 22, Chomenčuk 11, Gallasová 10, Linskens 9, Vaughn 6 – Šujanová 21, Kopecká 18, Ursu 16, Burgrová 14, Andělová 5, Remenárová a Beránková 2, střelba za 2 body: 50/27:48/25, trojky: 11/4 (všechny Paty):16/5, TH: 23/18:24/22, doskoky: 34:33, asistence 16:15, ztráty: 9:7, zisky: 4:3, fauly: 22:19 (+2TCH), čtvrtiny: 18:26, 22:23, 23:16, 21:22

 
 
vloženo: 12.04.2018 17:12 / přečteno: 24764x
 
« Zpět

Krátké zprávy

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
     12
34 567 89
101112 131415 16
17181920212223
24252627282930
31      
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.