V BRNĚ MUSÍME DOHÁNĚT MANKO

V BRNĚ MUSÍME DOHÁNĚT MANKO

V prvním semifinálovém utkání proti KP Brno jsme neuspěli a nezvládnutým závěrem pod tlakem odpovědnosti jsme soupeře nechali, aby si vítězství odvezl do Brna.

I přes výškovou převahu jako celku jsme prohráli na doskoku a to nejen při srovnání obou pivotek našeho týmu. Dvanáct doskoků přidala Soňa Ursu, kterou jsme nedokázali odříznout od míče. Sice jsme měli 14 útočných doskoků, ale v rozhodujících chvílích v závěru utkání si obě pivotky KP udržely své protihráčky na zádech a ani menší hráčky na perimetru se k odraženým míčům nedostaly. Brno dokázalo vytěžit se svých útočných doskoků 19 bodů, my jen devět. „Stěžejní bylo, že jsme udrželi Nymburk na útočném doskoku a naopak jsme je přeskákali. Také jsme měli více střel,“ vypíchl jednu z klíčových podmínek výhry trenér KP Brno David Zdeněk.

 

Také poměr bodů dosažených z vymezeného území je alarmující. KP Brno dokázalo z modře vymalovaného obdélníku získat 40 bodů, my jen 24. To je pro hosty více než polovina bodů. Nemalý rozdíl je také v počtu střeleckých pokusů z vymezeného území (23:35). To všechno souvisí s naší neschopností dostat míč na vyšší podkošové hráčky. O produktivitě hráček svědčí mimo jiné pouhých 6 bodů Kiki z pole, i to, že se Saša Chomenčuk zapsala do listiny střelců první dva body až v závěru prvního poločasu.  

 

Sice jsme se v zápase dopustili menšího počtu ztrát, ale hosté z nich vytěžili 21 bodů, my jen 14. To znamená, že naše ztráty nahrávaly častěji soupeři do rychlých protiútoků, z nichž KP dalo 16 bodů oproti našim jedenácti. „Hloupé ztráty na konci utkání nás připravily o vyrovnanější koncovku utkání. I když jsme ztrát měli méně než soupeř, přišly v těch nejhorších momentech, když se zápas lámal,“ mrzelo Patricii Gallasovou, hráčku, která za 12,5 minut na palubovce zaznamenala 10 bodů, doskočila 4 míče, měla 2 asistence, 1 ztrátu a 4 získané fauly a v rankingu byla naší nejužitečnější hráčkou.

 

V průběhu zápasu jsme se dopouštěli i taktických chyb. Například jsme vyslali míč na koš, pod kterým však nebyl připravený nikdo na doskok, a tak zisk míče soupeřem byl velice snadný. Také hráčky neplnily v některých momentech pokyny trenéra. „Nezahráli jsme několik akcí, o kterých jsme při time outu hovořili. Díky tomu, že dvě nebo tři hráčky akci hrály a zbylé ne, rozhodili jsme si úplně útočnou akci,“ popsal situaci trenér Dan Kurucz.  

 

Vstup do zápasu však nebyl špatný. S lehkostí jsme získali náskok 6:0, a kdyby Ála proměnila trojku po zisku Saši, mohlo se nám dýchat ještě lépe. Trest přišel po útočném doskoku a druhý po rychlém protiútoku. To však ještě nebyl žádný důležitý moment. Dobře hrající naše hráčky byly stále ve vedení. Na 14:8 upravila po průniku do koše Patricia Gallasová. Hostující trenér Zdeněk si vzal oddechový čas a jeho hráčky během dvou minut otočily skóre na 14:15. Přesto jsme si zásluhou trestných hodů našich malých hráček vzali vedení zpět.

 

I když hosté zkraje druhé čtvrtiny snížily ztrátu, trojka Elišky Mircové po útočném doskoku Baky a rozehrání, a po koši Paty jsme vedli opět o šest bodů. Jenže další tři minuty jsme koš nedali, dopustili jsme se dvou ztrát špatnými přihrávkami a Brno nás opět o bod přeskočilo. Průběžné skóre se pak tahalo plus mínus bod, ale hosté získávali převahu na útočném doskoku. Pěkný moment se povedl Chloe, když dokázala zblokovat střílející Ilonu Burgrovou vyšší o dobrých dvacet centimetrů. Škoda, že pak Chloe netrefila volnou trojku. Odraz míče však byl dlouhý a ukořistila ho Soňa Ursu, která našla v útoku Editu Šujanovou. Ta velice snadno došla až do koše a poprvé v zápase KP Brno vedlo o více než bod. Další ztráta v útoku a rychlý protiútok Brna … a prohrávali jsme o pět. Tak skončil i poločas.

 

Bohužel na úvod druhého poločasu jsme se nedokázali několikrát prosadit pod košem ani ze střední vzdálenosti. Přihrávky nebyly přesné a zpracování míče pak trvalo chvíli, během které se obránce ke střelci stáhl. KP nic nevymýšlelo, dostávalo míče na podkošové hráčky, které se prosazovaly. Náskok Brna stoupl nebezpečně na 9 bodů. Dva koše z krátké vzdálenosti daly naději, ale na druhé straně Šujanová nikým nebráněná si daleko snadněji došla pro dva body než my. And one Krystal, naší dlouhodobě nejlepší střelkyní, nebylo dokončeno, a přestože jsme měli útočný doskok, Kiki o míč přišla. Na druhé straně Beránková volná na trojce a prohrávali jsme o osm, což se po chvíli změnilo až na deset bodů. Pak osud utkání na útočné polovině vzaly do svých rukou hráčky U21. Nejprve Kiki trochu se štěstím zpod koše, potom Kája Šotolová trefila trojku, když zůstala volná na perimetru. Dvě šestky Kiki, která pak vzápětí zblokovala Satoranskou na trojce. Míče se zmocnila Paty a jako expres dotáhla svoje sólo ke koši s faulem. Protože následnou šestku také proměnila, bylo srovnáno 50:50. Brno nedalo více než tři minuty ani bod. Jenže pak se dvakrát individuálně prosadila Andělová a z psychologického hlediska proměnila dva důležité koše. Ještě jsme mohli skóre vyrovnat, když Saša nedala druhý trestný hod 14 sekund před koncem, míč doskočila Paty, ale Eliška vystřelila trojku, která košem těsně nepropadla.

 

Přestože se nám v poslední čtvrtině podařilo eliminovat náskok Brna ze sedmi bodů až do dvoubodového vedení, naše hra byla komplikovanější než u hostů. Do poslední pětiminutovky se šlo za stavu 60:60. Ovšem dvě naše ztráty v ten nejnevhodnější okamžik poslaly Brno do šestibodového vedení. Dvě šestky Baky za faul při obranném doskoku Šujanové a zisk s následným protiútokem dokončila Chloe košem s faulem. Šestku však neproměnila a 80 sekund před koncem jsme měli dvoubodové manko. Ilona Burgrová proměnila bezpečně svou střelu na 66:70 a to už běžela poslední minuta. V ní se se nejprve zcela nesmyslně rozhodla Chloe k trojkovému pokusu, i když pod košem nikdo nebyl na doskok. Kdyby trefila, mohla být opěvovanou hrdinkou, ale nestalo se. Míč pochopitelně získali hosté a Andělová ho vyvážela ven. Ještě před půlkou ji však zastavil ragbyový chvat Chloe, za který byla po právu odměněna nesportovním faulem. Gabriela Andělová chycená za ruku ale bohudík dopadla dobře a k žádnému zranění, byť to vypadalo všelijak, nedošlo. Andělová dala jen jednu šestku, ale útok zakončil koš s faulem Remenárové a bod z čáry trestných hodů byl posledním bodem tohoto, pro nás špatného, zápasu.

 

Série se teď přesouvá do Brna, kde se v sobotu od 15:00 hodin musíme pokusit vyhrát. Není to rozhodně nereálně. Jak říkal trenér David Zdeněk po zápase, v semifinále se už význam domácí haly pomalu smazává. Věřme mu a pojďme zabojovat o důležitý bod v sérii. V tomto utkání jsme ukázali hodně věcí, na kterých se dá stavět. Když zlepšíme doskok a omezíme ztráty v krizových momentech zápasu, máme velkou šanci přivézt vítězství z Brna. 

 
vloženo: 05.04.2018 08:30 / přečteno: 26246x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.