ZÍTRA ZAČÍNÁ SEMIFINÁLE

ZÍTRA ZAČÍNÁ SEMIFINÁLE

Zítra vstoupíme na domácí palubovce do semifinále ŽBL. Soupeřem nám bude vítěz Českého poháru družstvo KP Brno.

My jsme do semifinále prošli po vítězství 3:0 na Slovankou MB. I když možná nebyly výhry s velkým bodovým rozdílem, neztratili jsme ani jedno utkání a tím jsme dostali o nějaký ten den navíc na přípravu. KP Brno si třetí místo po základní části vybojovalo dvěma výhrami v posledních dvou kolech. V předposledním kole přemohlo naše ženy a v posledním Žabiny Brno.

 

Tým ze Žabovřesk se pak stal i jejich čtvrtfinálovým soupeřem. Družstvo KP, jakožto jeden z účastníků Eurocupu women, byl favoritem utkání, ale Žabiny přišly s obranou, která se domácím nezamlouvala a po prohře 53:61 se série přesunula pár stanic šalinou na Žabiny. I tam začali domácí zostra a vedli už o 14 bodů. KP se zmobilizovalo a v poslední čtvrtině domácí přejelo 10:31 a celkově 53:74. Utkání číslo 3 na domácí palubovce si už KP Brno ohlídalo od začátku do konce a nejméně pustilo hosty do pětibodového rozdílu. Celkově vyhrálo KP 74:64. Ve čtvrtém zápase patřila hostům první čtvrtina (maximálně +7), domácím druhá (maximálně +6) a do druhého poločasu se šlo za stavu 32:31. Ve třetí čtvrtině domácí odskočili podobně jako v první na plus šest, ale před poslední čtvrtinou se Žabinám nepovedlo náskok stáhnout, naopak se rozdíl přiblížil k desítce. Desetibodovou bariéru prolomili hosté krátce po jejím začátku a výhru si už nedali vzít. Bohužel pro Žabiny se série nemohla zúčastnit druhá nejlepší střelkyně Hausknechtová, a tak si KP připsalo výhru v celé sérii 3:1.

 

S KP Brno máme v letošní sezoně vyrovnanou bilanci. Dokázali jsme vyhrát v Brně a prohrát v Nymburce. Bodový rozdíl je mírně příznivý pro soupeře. „Také máme nějaké nevyřízené účtu z loňského play-off ze souboje o bronz,“ přidal trenér Kurucz další důvod, proč KP porazit.

 

„KP Brno je nepříjemný soupeř tím, že je z Brna a tedy čeká nás nejdelší cesta ve srovnání s ostatními týmy, které se probojovaly do semifinále,“ řekl trenér Kurucz, ovšem z tohoto pohledu může čekat Brno o jednu cestu do Nymburka více. Díky svému postavení v tabulce však můžeme otočit doposud na hlavu postavenou bilanci vzájemných zápasů. „Proti Brnu chceme využít trojnásobné výhody domácího prostředí  a změnit situaci, že doma prohráváme a venku vyhráváme. Máme na to,“ je přesvědčený Dan Kurucz.

 

KP Brno je na rozdíl od Slovanky tým, který hraje podobný basketbal jako my. „Brno má dvě malé hráčky, jednu větší trojku a dvě dlouhé podkošové hráčky. Složení základní pětky je typově podobné jako je to naše. Pro naše pivotky je to příjemnější. Slovanka hrála bez pivotů, hrály z trojky čelem ke koši. Na druhou stranu, když jsme míč pod koš dostali, měla Slovanka problém. Problémy mohou nastat při přebírání. Bude to zajímavý zápas a pro naše podkošové hráčky lépe pochopitelná hra,“ přemítá nad zápasem Dan Kurucz.

 

Skoro Hamletovská otázka – rozhodne obrana nebo útok? V tom má trenér Kurucz jasno. „Obrana rozhoduje vždycky. Hraje se o všechno. Každá naše hráčka je připravená vydat ze sebe všechno, musí být připravená skočit rybičku po neutrálním míči, makat v obraně, protože z obrany plynou rychlé protiútoky. Myslím si, že Brno bude hrát agresivní obranu na hranici pravidel. Bude hodně důležité, jak rozhodčí nastaví hranice faulů a dovoleného zákroku,“ ví, ale neovlivní trenér Daniel Kurucz.

 

Nejzajímavější hráčkou v dresu KP Brno ve vztahu v Nymburku je Soňa Ursu, která byla vloni členkou našeho kádru. Soňa přišla v poslední možný termín, který regule připouštějí. „Soňa se zatím jeví jako skutečná posila týmu. Musíme si zase zvyknout, že Soňa najíždí, že má útočné doskoky a tímto směrem se musí ubírat naše obrana. Musíme eliminovat především její útočné doskoky,“ poznamenal o Soně Ursu trenér Kurucz.

 

Pochopitelně nesmíme zapomenout na Kopeckou, která odtáhla celou základní část a teď ji minuty krade právě Soňa. Na rozehrávce je silnou hráčkou Andělová. Pod košem bývalé reprezentantky Burgrová a Šujanová. Na křídle Remenárová a Satoranská, ke kterým se může přidat Verlíková, ta však v posledních zápasech nehrála. Další hráčky už spíše jen vykrývají zbývající drobky minut.

 

Každý zápas v semifinále je důležitý, ale ten první určí ráz celé sérii. „Pokud pojedeme do Brna za stavu série 1:0, Brno bude muset zápas vyhrát, protože by se už série do Brna nemusela vrátit. Pokud pojedeme s výsledkem 0:1, vlastně ztratíme výhodu domácího prostředí a budeme na tahu my,“ uvažuje o důležitosti prvního zápasu trenér Kurucz. „My jsme základní cíl ligy splnili, ale nechceme skončit na půli cesty. Finále nás, stejně jako soupeře, láká,“ dodal trenér Kurucz, který věří v podporu tradičních fanoušků a doufá, že kvalitní zápasy, které se dají v souboji dvou eurocupových týmů očekávat, přijdou i nějací noví fanoušci.

 
Zápas začíná ve středu v 19:00 ve Sportovním centru Nymburk. 
 
vloženo: 03.04.2018 16:56 / přečteno: 27153x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.