PRVNÍ LIGOVÉ KOŠE

PRVNÍ LIGOVÉ KOŠE

Ve středečním zápase proti VŠ Praha se dala své první dva body za ženy v nejvyšší soutěži naše hostující hráčka Alena Klokočníková.

Pro většinu hráčů bývá první koš momentem hodným zapamatování. „Bylo to super. Jsem moc spokojená, že jsem se hned při prvním utkání ŽBL prosadila i bodově,“ vyprávěla po utkání očividně spokojená Alena, která do zápasu naskočila v poslední čtvrtině při dvou střídáních na celkem pět minut. Sama trochu doufala, že se dostane na palubovku dříve. „Když jsme na počátku zápasu hladce vedli, doufala jsem, že bych mohla na palubovku už ve třetí čtvrtině,“ řekla Alena Klokočníková po zápase. Jenže díky tomu, že jsme nedokázali v prvních dvaceti minutách pokrýt střelbu VŠ z perimetru, utkání bylo v poločase až příliš vyrovnané, aby mohl trenér vyslat nezkušené mládí hned na plac.   

Alena dostala v utkání příležitost dvakrát. V premiérovém střídání pálila na koš hned při první příležitosti. „Byla jsem volná, tak jsem vystřelila,“ dokumentovala Alena, že má odvahu střílet a nepromarní žádnou příležitost. I když pozice byla volná, střelecký pokus se ještě neujal. První body na konto Aleny přišly až při druhém střídání asi minutu a půl před koncem utkání po pěkné akci ve dvojici s Monikou Hamplovou. „Jsem ráda, že nám s Mončou vyšla akce hoď a běž,“ popsala Alena, jak se uvolnila své obránkyni Sládkové. „Byla to pěkná basketbalová akce, výborné sběhnutí i přihrávka Moniky Hamplové, která měla oči,“ chválil trenér Kurucz. Že se akce líbila i divákům, dokázal potlesk na otevřené scéně.  
Akce - první koš Aleny Klokočníkové
„Jsem moc ráda, za tolik minut, které jsem v zápase dostala i za to, že jsem dala svůj první koš. Oboje je pro mě velkým povzbuzením,“ pochvalovala si Alena Klokočníková. „Myslím, že to byla pro Álu příjemná motivace. Taky se pamatuji na svůj první koš za muže. Tehdy to bylo něco neuvěřitelného,“ zavzpomínal trenér Kurucz. 

Bavili jsme se další den s některými hráčkami, zda si na své první body vzpomínají. Kapitánka Veronika Bortelová jen kroutila hlavou ze strany na stranu: „Omlouvám se, absolutně si nepamatuji, kdy jsem dala svůj první koš v lize.“ Další dlouholetá hráčka výběru trenéra Kurucze Alena Huňková si vzpomněla, že to bylo za Olomouc. „Možná to bylo zpod koše z nějakého protiútoku… ale radost jsem měla,“ odpověděla s úsměvem. Z historického technického zápisu jsme zjistili, že první koše padly opravdu, když hrála za Olomouc, ale nepadly zpod koše, ale byly to dvě trojky v zápase proti Slovance Chomutov. 

Monika Hamplová, která Aleně Klokočníkové přihrávala, vzhledem ke svému mládí nemusela tak hluboko listovat svou pamětí: „Bylo to za DSK Karlín, někdy ve druhé nebo třetí čtvrtině zpod koše a přihrávala mi, myslím, Véra Bortelová. Soupeře si ale nepamatuji.“ My jsme vyhledali, že poprvé se Monika do listiny střelců zapsala 6.dubna 2012 v utkání proti Studánce Pardubice v 7.minutě druhé čtvrtiny. Monika proměnila ještě v zápase dva trestné hody a získala 7 doskoků. A skutečně první její body ze hry padly po asistenci Veroniky Bortelové. 

Lenka Bartáková si vzpomněla, že první koše dala při svém angažmá ve východních Čechách. „Určitě to bylo za Hradec, určitě na konci zápasu a určitě to bylo drahý,“ smála se při vzpomínkách Lenka. My jsme ve statistikách vyčetli, že první body dala Lenka Bartáková opravdu za Sokol Hradec a to 1.října 2008 v zápase proti Trutnovu, ale už ve 23.minutě. „Určitě to bylo z dvojtaktu, protože tehdy jsem nestřílela ani dvojky. Možná jsem byla úplně sama pod košem, protože bych to jinak nedala,“ smála se Lenka ještě více. Tuto informaci však nemůžeme jednoznačně ověřit, tak nezbývá než věřit. „Dala jsem dva body v prvním zápase, co jsem nastoupila a pak dlouho nic,“ přidala Lenka o četnosti své střelby v Hradci. Ještě než tuto informaci uvedeme na pravou míru, podívejme se na první koše druhé Lenky v našem týmu. 

Lenka Šípová si na svůj koš dobře vzpomíná. „Dala jsem ho v tělocvičně v Českém Brodě asi takhle…,“ a s úsměvem hned ukázala, jak jako malé dítko spodem hodila míč směrem na koš. Na ligový koš si Lenka musela ještě nějakých jedenáct let počkat. „Myslím, že to bylo v roce 2008, hned po střední škole, když jsem hrála za Slovanku a v prvním svém zápase v ŽBL,“ upamatovala se Lenka úplně přesně. Jenže na rozdíl do ostatních dotazovaných dala Lenka Šípová svůj první koš už v osmé minutě první čtvrtiny. „Hned v prvním zápase jsem šla do základu… on to skoro neměl ve Slovance, kdo hrát,“ dodala Šípa. My pro upřesnění uveďme, že Slovanka hrála utkání proti Sokolu Hradec Králové, bylo to druhé kolo a Lenka dala první bod z trestného hodu za faul Březinové v čase 7:30 a druhý koš, tentokrát ze hry, z jejích rukou padl v čase 12:44. Pak šla Lenka Šípová střídat a na druhé straně dala svůj druhý koš v kariéře Lenka Bartáková. Musíme tedy opravit její výpověď, že dlouho další body nedala.  

Tolik vzpomínky některých hráček na své basketbalové začátky. Za další body na domácí palubovce budete moci našim hráčkám zatleskat 8.října večer ve velice těžkém zápase proti jednomu z aspirantů na ligovou medaili Valosunu Brno. Do té doby však naše děvčata sehrají ještě jeden těžký zápas v Trutnově a to už tuto neděli o půl třetí odpoledne. 
 

 
vloženo: 26.09.2015 03:23 / přečteno: 32513x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.