LIGU ZAČÍNÁME NA ZÁPADĚ ČECH

LIGU ZAČÍNÁME NA ZÁPADĚ ČECH

Lokomotiva Karlovy Vary byla v loňské sezoně na pokraji sestupu a příslušnost v první lize ji zachránila až baráž, když v rozhodujícím zápase porazila brněnskou Noemovu archu 56:53. Letos to může být jinak.

Do letošní sezony vstoupili Západočešky s novým názvem Basketbalová akademie Karlovy Vary. Lokomotiva totiž navázala užší spolupráci s BA Sparta Praha, což se projevilo v několika rovinách. Nejviditelnější proměnou je změna názvu. Rapidně se snížil věkový průměr hráček a stlačil se pod 20 let. Příležitost dostanou úspěšné juniorky a kadetky Varů i Sparty, z nichž některé byly i na ME svých kategorií. Zajímavý je i model přípravy. Tréninky týmu probíhají dvakrát v Praze a dvakrát v Karlových Varech. Trenérkou se stala Marcela Krämer, bývalá slovenská reprezentantka rodačka od Bardejova. Pro Marcelu Krämer není angažmá ve Varech premiérové. Působila zde v sezoně 2007/08, kdy kromě asistentky trenéra A-týmu žen, vedla karlovarskou mládež. Minulou sezonu Krämer trénovala hráčky kategorie U15 a U17 ve Spartě. „Marcela Krämer zná mnohé hráčky ze svého působení ve Spartě, jiné zase ze své činnosti v nás ve Varech. I proto se domnívám, že angažování této trenérky je správnou volbou,“ řekl generální manažer Roman Maleček. Nové bude také místo. Vary opustí svou „Jízdárnu“ a své zápasy bude hrát v nově otevřené hale KV Areny pro míčové sporty.  

 

Hráčky Karlových Varů mají za sebou přibližně stejně dlouhou přípravu jako naše hráčky, sehrály ve srovnání s námi dvě třetiny přípravných utkání. Hned v prvním narazily na americký výběr Syracuse University a podlehly mu 56:97. V dalších dvou zápasech prohrály s německým Catz Chemnitz doma 56:59, venku 44:78. Tří vítězství se dočkala BA Karlovy Vary na turnaji v Ostravě. Domácí SBŠ porazila 78:77 a 77:63. Baskeball Tišnov (vloni Noem Arch Brno) 77:70.

 

Řekli před utkáním:

Daniel Kurucz (trenér Nymburka)

Karlovy Vary disponují mladými, rychlými a spíše menšími hráčkami. My musíme využít naše přednosti, využít výškovou převahu a zkušenosti a minimalizovat ztráty. Všechny týmy s nižším věkovým průměrem hrají většinou agresivněji, mají větší nasazení a chuť do hry. Často hrají celoplošnou obranu, ze které se snaží vytěžit získané míče. Pokud ale hrají proti zkušenějším týmům, zisků není tolik, protože zkušený tým se dokáže rychleji poučit. Pokud chceme přemýšlet o umístění ve vrchních patrech tabulky, musíme jet do Varů vyhrát. Předpokládám však, že to bude tuhý boj.

Není tým s věkovým průměrem pod dvacet let až příliš mladý na ŽBL?

Určitě je lepší mít širší věkové rozložení a to nejen kvůli zápasu ale i kvůli tréninkovému procesu. Na druhou stranu je dobře, že se mladé hráčky dostávají do nejvyššího patra české ženské soutěže. Je to opravdu sympatická snaha a já osobně ji fandím. Zpočátku to budou mít složité, ale myslím si, že v průběhu sezony se chytnou a budou se zlepšovat.

Je první zápas ligy něčím zvláštní?

Už jen tím, že je první a po nespočtu minut přípravy a přípravných zápasů přichází to, na co se všichni těší. První zápas zpravidla rozhoduje momentální forma soupeřů. V našem případě máme hodně nových hráček, ale Vary na tom jsou podobně.

 

Roman Maleček (generální manažer BA Karlovy Vary)

V prvním utkání ligy se mnohdy papírovým favoritům tolik nedaří. Očekáváte, že byste Nymburk potrápili?

Bylo by pěkné, kdyby se Nymburk, papírový favorit utkání, trápil a my bychom udělali díru do světa. Určitě by to bylo pro náš mladý tým povzbuzující. Ovšem kvalita kádru a zkušenosti jsou na straně hostů. Pro naše děvčata to bude první ostrý zápas, poprvé budou nést zodpovědnost a poprvé budou cítit, že už nejsou na place jen do rotace. Pryč jsou časy, kdy mohly nechat průběh utkání na zkušenějších nebo jiných hráčkách. Teď si to na bedrech musí nést samy.

Co bude pro vás splněný cíl prvního zápasu?

Budu rád, když holky budou hrát naplno, když odehrají dobré utkání se plným nasazením. Pokud se povede i solidní výsledek, bude to skvělé.

Není u tak mladého týmu jednou z vlastních protizbraní nervozita a přehnaný respekt ze zkušenějšího soupeře?

Takových impulsů je více: úplně nový tým, některé hráčky se spolu vidí jen pár týdnů, nové prostředí, nová trenérka, jiná zodpovědnost. Na druhou stranu jsou mladé a mají ohromnou šanci se ukázat a svou příležitost musí chytnout za pačesy. Jestli se chtějí klepat, tak by bylo to poslední, co bychom od nich očekávali. Mají za úkol prodat, co umí a přidat dravost a drzost mládí.

 

Veronika Bortelová (hráčka Nymburka)

Co jsem slyšela, nebude to lehké utkání. Údajně hrají agresivně po celém hřišti. Na to si musíme dát pozor, vyvarovat se ztrát a soustředit se po celý zápas
 
vloženo: 19.09.2015 08:45 / přečteno: 29217x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.