TRIKOLOROVÁ SKUPINA

TRIKOLOROVÁ SKUPINA

Ve čtvrtek 5. července byla v Mnichově rozlosována základní část Euroligy a Eurocupu žen. Ve druhém výkonnostním koši byl i náš tým. Dalšími soupeři jsou ESVBA-LM nebo Szekszard, MBK Ružomberok a Cinkarna Celje.

Krátce před polednem jsme se dozvěděli soupeře v základní části ECW. Naše skupina H má jednu neznámou, protože do ní spadl neúspěšný kvalifikant o Euroligu. Pokud uspěje francouzské Villeurbanne proti maďarskému Szekszardu, budou mít vlajky všech čtyř soupeřů tříbarevné zastoupení modré, červené a bílé barvy - Slovensko, Slovinsko, Česko a Francie. Podívejme se blíže na jednotlivé týmy.
 

Z prvního koše byl do skupiny H zařazen neúspěšný kvalifikant o Euroligu Szekszard vs. ESBVA-LM (Entente Sportive Basket Villeneuve d'Ascq Lille Métropole).

 

Francouzský tým ESBVA-LM je za posledních deset let pravidelným účastníkem evropských soutěží (5x Euroliga, 3x Eurocup). Největšího úspěchu dosáhl v roce 2015, kdy zvítězil v Eurocupu. V následujících třech letech pak vždy shodně skončil v Eurolize na šestém místě v základní skupině a tedy „propadl“ do Eurocupu k posledním čtyřem týmům této druhé nejvyšší soutěže žen na starém kontinentě. Putování Eurocupem skončilo poprvé až ve finále, v posledních dvou letech ve čtvrtfinále. V minulé sezoně ve francouzské lize skončil ESVBA-LM na třetím místě po základní části s bilancí 14-8, ale ve čtvrtfinále nestačil na pozdějšího vicemistra Tarbes (bilance 13-9).

 

Maďarský vicemistr Atomerömü KSC Szekszard byl v podobné situaci už v loňské sezoně. V kvalifikaci o Euroligu neuspěl, když nepřešel přes francouzské Montpelliere. V maďarské lize odehrál Szeksazard výborné zápasy a dokončil ji na prvním místě se stejnou bilancí 18-2 jako euroligová Šoproň. Stejná dvě družstva nakonec odehrála i finále, v něm však Šoproň vyhrála 3:0 na zápasy. Jedna z klíčových hráček Szekszardu Teja Oblak bude v příštím roce oblékat dres ZVVZ USK Praha.

 

Ze třetího koše bude na Nymburk čekat slovenský MBK Ružomberok, vicemistr země našich východních sousedů. Ružomberok na přelomu tisíciletí dvakrát vyhrál Euroligu, shodou okolností pod vedením současné trenérky USK Praha Natalie Hejkové. V roce 2004 vystoupilo MBK z euroligového kolotoče a povozilo se několik let na křídlech Eurocupu. V sezonách 2015/16  a 16/17 startoval tým ve Středoevropské lize CEWL a v minulé sezoně obsadil čtvrté místo ve skupině B (východní konference) bez jediné výhry.

 

MBK se za posledních deset let probojovalo sedmkrát do finále slovenské ligy, stejně tak jako v loňském roce. V posledním vystoupení Dobrých Andělů Košice však Ružomberok neuspěl a skončil stříbrný. A to i přesto, že v jeho dresu hrály dvě nejlepší střelkyně slovenské ligy Američanky Walker-Kimbrough (18,4 b/z) a Elenberg (15,6 b/z).

 

Ze čtvrtého koše se do skupiny H dostal slovinský mistr Cinkarna Celje. Na prvním pohled pro českého fanouška neznámý tým, ovšem na Balkáně patří k podstatně známějším. Celje vyhrálo slovinskou ligu sedmkrát v řadě od roku 2012, tedy každý rok. V minulé sezoně prošlo základní skupinou s bilancí 28-0 a play-off 5-0 (semifinále 2-0, finále 3-0). Finálové utkání doma proti Triglavu vyhrálo Celje 78:45 a 87:45, na venkovní palubovce „jen“ 69:62. Mezi deset nejlepších střelců slovinské ligy se vešly hned čtyři hráčky Celje (na 1., 2., 4. a 8.místě).

Kromě slovinské ligy startuje Celje také v ženské adriatické lize. V minulé sezoně skončilo až ve finále proti Buducnosti prohrou 68:71 a rok před tím jadranskou ligu vyhrálo.

 
Program zápasů:

25.10. - 19:00    Nymburk - Ružomberok

30.10. - 18:00   Celje - Nymburk (úterý)

07.11. - 18:30   Szekszard/ESVBA-LM - Nymburk

28.11. -  17:00 Ružomberok - Nymburk

06.12. - 19:00   Nymburk - Celje

13.12. - 19:00   Nymburk - Szekszard/ESVBA-LM     

 
 
 
vloženo: 05.07.2018 13:59 / přečteno: 27990x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.