A JE KONEC…

A JE KONEC…

V souboji s Hradcem Králové jsme neuspěli ani ve třetím zápase čtvrtfinále a prohráli ho 71:76. Kromě této série nám skončila i sezona a dost možná i nejvyšší ženská basketbalová liga v Nymburce.

Do zápasu jsme vstupovali pod tlakem. Prohra znamenala konec sezony, výhra by nás poslala do dalšího zápasu, ve kterém by možná znervózněl i Hradec. K ověření této teorie však už nedošlo. Byť bylo utkání zajímavé a nepostrádalo poměrně vyrovnaný průběh, především ve třetí a závěru čtvrté čtvrtiny, nemohli jsme být na konci s jeho výsledkem spokojeni.
 

Nebylo snadně vytěsnit z hlav našich hráček smolný zápas číslo jedna, který jsme prohráli střelou v poslední sekundě, ani zápas číslo dvě, který opanovaly domácí Sokolky rozdílem 40 bodů. Přesto začátek zápasu dal na obě nepříjemné vzpomínky zapomenout. Vyrovnanému průběhu zasadilo zásadní ránu druhých pět minut první čtvrtiny. V ní jsme nedokázali bránit dostatečně těsně a nechali jsme Hradec pálit z pole s úspěšností vyšší než padesát procent. Druhou pětiminutovku jsme prohráli o 7 bodů a tím i celou čtvrtinu o deset. Až příliš zápas připomínal ten první, i když level nastřílených bodů byl vyšší. Určitě i tím, že jsme si pomohli dvěma trojkami. Obě dala Alena Huňková.

 

I když jsme se ve druhé čtvrtině snažili dostat hradeckému týmu na dostřel, přes dílčí úspěchy se to nedařilo. Sokol si držel náskok stále vyšší než pět bodů. K dokonání vší smůly se v průběhu druhé čtvrtiny zranila Nikolina Delić, která se jako křídlo adaptovala na první rozehrávačku a do posledních zápasů nastupovala s jihoevropskou urputností. Ve druhé čtvrtině jsme přidali další tři trojky a již pět nastřílených překonalo součet všech trojek z prvních dvou zápasů. Jak se nám dařilo z perimetru, nedařilo se z kratší vzdálenosti. Soupeř nás přestřílel o 20% úspěšněji, i když celkový počet vystřelených pokusů byl přibližně stejný.

 

Ve druhém poločase se nám už nepodařilo vsítit ani jednu tříbodovou střelu, přesto se nám povedlo zlikvidovat náskok hostujícího týmu, který byl v průběhu prvního poločasu až 14 bodů, na tři body ve 25.minutě utkání. Jenže Hradec dokázal trend zastavit a zase natáhnout svoje vedení dvěma slepenými koši. Prosadila se vloni naše hráčka Karolina Šotolová trojkou a dvojkou. Ještě jednou jsme dokázali přiblížit. Posledním košem třetí čtvrtiny stanovila skóre po třiceti minutách Hošková na 58:59.

 

Jenže na tři naše minely na úvod poslední čtvrtiny zareagovaly hostující hráčky čtyřmi body. Naději vykřesala Alena Huňková třemi strojově přesnými šestkami za faul při střelbě trojky. Jenže dalších 7 bodů Hradce v řadě dostalo náš tým do devítibodové ztráty 61:70. Naše děvčata se nevzdávala. Dvoubodový koš Huňkové, zisk a sólo Simony Sklenářové a čtyři minuty před koncem bylo zase o co hrát. Další skoro tři minuty se skóre nepohnulo, ať už díky neproměněné střelbě nebo ztrátě. Minutu před koncem byl po koši Tereza Krakovičové stav 69-72 a každý zárodek hradeckého útoku končil faulem. Karolina Šotolová za tohoto stavu nedala ani jednu šestku a na druhé straně měla Tereza volnou pozici na trojce, ale míč se vykroutil z obroučky.   

 

Body: Huňková 17, Krakovičová, Sklenářová a Chomenčuk po 10, Stehlíková 9, Bellock 5, Hošková a Reynolds 4, Krejzová 2 - Minarovičová 19, Kulichová 13, Marečková 10, …, střelba za 2 body: 54/22:49/24, trojky: 19/5:13/3, TH: 12/12:28/19, doskoky: 40:45, ztráty: 15:16, čtvrtiny: 18:28, 21:20, 19:11, 13:17


Řekli po utkání:

Romana Ptáčková - trenérka Sokola Hradec Králové

V prvním poločase se hrál hezký, uvolněný a útočný basketbal. Ve druhém poločase bylo vidět, hlavně na našich hráčkách, že jde do tuhého. Trochu znervózněly. Celkový počet ztrát je velký. Některé byly opravdu hloupé a posílaly soupeře do protiútoku. Díky tomu se Nymburk začal přibližovat a dostal se až na jednobodový rozdíl.

Bylo pro vás důležité, že se skóre nepřevalilo na druhou stranu?

Ono ani přiblížení na rozdíl jednoho bodu není nic příjemného pro psychiku. My jsme nechtěli jít do vyrovnané koncovky a málem k ní došlo.

Jak jste prožívala závěrečné trestné hody, které se úplně nedařily?

Nymburk zvolil dobrou taktiku, už neměl, co ztratit. Neproměňování šestek přičítám celkové nervozitě. Celý zápas je určité napětí od první do čtyřicáté minuty. Já sama jsem nebyla více nervózní než v průběhu utkání.

 

Klára Marečková - hráčka Sokola Hradec Králové

Bylo těžké nastoupit do zápasu znovu koncentrovaně, jelikož jsme v minulém zápase vyhráli velkým rozdílem. Na začátku to vypadalo na jednoduchý zápas, ale Nymburk se nevzdal, snažil se dotahovat.

Cítily jste se ohroženy za stavu 58:59?

Já jsem věřila, že to utrhneme… Nymburk měl šanci, ale naštěstí ji nevyužil.

Jak jste protrpěla každou šestku, která skončila na obroučce?

Bylo to o nervech…, ale horší než já to měla Týna Minarovičová, která na té čáře stála (smích). My víme, že Týna je „flegmouš“ a poprala se s tím dobře.

 
Dan Kurucz - trenér DSK Basketball Nymburk

Gratuluji Hradci Králové k postupu do semifinále ŽBL. Myslím, že to byl pěkný zápas, ve kterém jsme měli na ruce vyrovnání a možná i vítězství. Hradec ale na konci proměňoval trestné hody s takovou úspěšností, že jim to stačilo na celkové vítězství. Překvapilo mě, že rozhodčí opět ukázali některé „úžasné“ zákroky, kdy třeba po přešlapu o stopu uznali trojku a podobně. Tak to prostě je, i rozhodčí jsou lidé a dělají chyby. Chtěl bych poděkovat celému týmu za bojovnost. Byť jsme hráli bez rozehrávaček a ještě se „náhradní“ rozehrávačka Nina Delič zranila, dokázali jsme s Hradcem hrát doma vyrovnanou partii. Bylo vidět, že hráčky, které s námi strávily nejdelší čas - Saša Chomenčuk (4 roky), Alena Huňková (9 let) podaly nejlepší výkon. Bojovaly za Nymburk příkladně.

 

Alena Huňková - kapitánka DSK Basketball Nymburk

Minulé mimořádně nepovedené utkání v Hradci jsme hodily za hlavu a snažily jsme se ještě v posledním zápase ještě zachránit situaci. Bohužel jsme v prvním poločase nebránily protihráčky dostatečně těsně a za poločas jsme dostaly skoro padesát bodů. Prohrávaly jsme první půli o devět a to nebylo tolik, abychom se nepokusily ještě o zvrat v zápase. Dokázaly jsme zlepšenou obranou dostat hostující hráčky pod tlak a ve třetí čtvrtině skoro vyrovnat. Bohužel jsme těžce vydobyté dotažení v prvních pěti minutách poslední čtvrtiny ztratily a naše závěrečná stíhací jízda už nebyla úspěšná. Mohly jsme na konci vyrovnat, ale míč obroučkou nepropadl. Škoda.

 
vloženo: 21.03.2019 07:58 / přečteno: 27184x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
Kurucz a partners
Dr.Max
Fortuna
Regionální deníky
Město Nymburk
Středočeský kraj
Jimsoft s.r.o.
hala
MOLTEN
TV COM
ČBF
EKOSELECT
Renomia
AGEL
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.